Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Irritant populair

De Bijbel Open met Jurjen ten Brinke

Wellicht heb je het wel eens meegemaakt: dat een ander populairder (b)lijkt dan jij. Dat kan een akelig gevoel geven en dat heeft met van alles te maken: hoe stevig sta je zelf in je schoenen, hoe zeker mag je zijn van je identiteit in God, in hoeverre ben je afhankelijk van complimenten van mensen, etc.

Deel:

Toen ik jaren geleden in Oeganda was raakte ik bevriend met de chauffeur van de bus die ons (dominees) rondreed. De persoonlijke band werd zo sterk dat ik hem uitnodigde om naar Nederland te komen voor een tour langs een aantal kerken. Hij had een bijzonder verhaal over burgeroorlog, haat, verdriet, vergeving en nieuwe kansen. Joseph kwam naar Nederland en was voor het eerst buiten Oeganda. Hij logeerde nog geen dag bij ons toen de eerste berichten uit Oeganda op zijn telefoon binnen kwamen: waarom mag jij daarheen en wij, met een hogere functie dan jij (chauffeur), niet?

Saul ergerde zich aan dit lied en werd woedend: ‘David geven ze er tienduizenden en mij maar duizenden. Nog even en ze geven hem het koningschap!’ Vanaf die dag begon Saul David te wantrouwen. (1 Samuël 18:8+9)

 

Is David te populair?

Saul heeft zo’n ervaring in overtreffende trap. Overduidelijk wordt hij geprezen om zijn koningschap en vechtkunsten, maar David krijgt veel méér lof toebedeeld. Echter we zien nergens dat David daar een slaatje uit slaat en vast voorsorteert op het koningschap. Dat laat hij echt aan God Zelf over. Maar voor Saul staat vast dat David een risicofactor voor zijn macht is. En dat laat hij merken ook: hij wil David niet meer in zijn buurt hebben, lezen we (vers 13). David wordt door Saul benoemd tot bevelhebber in het leger. Zou Saul hem willen zien sneuvelen? Vers 17, waar Saul zijn dochter Merab aan David aanbiedt op voorwaarde dat hij in het leger blijft, wijst daar wel op. ‘Laat de Filistijnen hem maar doden’, denkt hij. En dat zijn dochter dan weduwe wordt… neemt hij op de koop toe.

Wees niet bang

In ieder geval pakt Sauls poging om David kleiner te maken desastreus voor hem uit: alle veldslagen worden door David gewonnen en zijn populariteit neemt alleen maar toe. Saul wordt er bang van (vers 15). Bang voor God… dat gebeurt als je ziet dat Hij werkt maar dat jij Hem niet (er)kent; als je bang bent dat je macht verliest. In het Nieuwe Testament zegt Jezus geregeld ‘wees niet bang’ tegen Zijn volgelingen, als ze in ontzag voor Hem neervallen na het zien van een wonder. Jezus weerspreekt niet dat de discipelen ontzag voor Hem moeten hebben, maar voegt er wel aan toe: ‘Wees niet bang, voortaan zul je mensen vangen.’ (Lucas 5:10).

Durf jij ook je ‘macht’ aan God te geven en blij te zijn met Gods werk in een ander?

Lees ook: Jezus nodigt mensen uit tot nederigheid
Lees ook: Jezus nodigt mensen uit tot nederigheid
--:--