Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is het succesvolle Mozaïek0318 een 'stofzuigerkerk'?

Miranda Klaver in 'EO Live'; zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

De populaire gemeente Mozaïek0318 wil uitbreiden naar Apeldoorn. In Veenendaal trekt deze gemeente al veel mensen en de uitbreidingsplannen worden enthousiast ontvangen. Maar er zijn ook kritische geluiden. Is Mozaïek0318 een 'stofzuigerkerk' die gelovigen afsnoept van andere kerken? In EO Live een gesprek met religiewetenschapper Miranda Klaver. 

Het enthousiasme voor een vestiging in Apeldoorn en omgeving is nu al groot, meldt de kerk in haar jongste nieuwsbrief. Mozaiek0318 heeft dit voornemen onlangs bekendgemaakt tijdens een informatiebijeenkomst in Veenendaal. Hier kwamen 150 mensen uit Apeldoorn en omgeving op af. De evangelische gemeente in Veenendaal begon als een initiatief in huiselijke kring, maar groeide snel uit tot een megakerk onder leiding van voorganger Kees Kraayenoord. Wekelijks komen in Veenendaal duizenden gelovigen bijeen in De Basiliek, waar bezoekers de liederen uitbundig meezingen.

'Ongemak kerken begrijpelijk'

Maar klopt het beeld dat deze ‘hippe’, eigentijdse gemeente vooral veel jonge gezinnen aantrekt, en mensen die teleurgesteld zijn in hun eigen kerk? Theoloog en antropoloog Miranda Klaver van de Vrije Universiteit Amsterdam, is zaterdagavond te gast bij Yvonne Sprunken in EO Live. "Het ongemak bij lokale kerken over de uitbreiding van de Veenendaalse kerk Mozaïek0318 is begrijpelijk." 

'Niet alleen concurrentie'

Maar de redenen waarom mensen overstappen naar een andere kerk, zijn divers. “Het is dus niet alleen concurrentie.” In EO Live praat Miranda over de vraag of Mozaiek0318 inderdaad een ‘stofzuigerkerk' is. Of is het volgens de religieonderzoeker toch de 'gemeente 2.0': hét antwoord op de vraag hoe we in deze tijd kerk moeten zijn?

'EO Live' over 'stofzuigerkerk' Mozaïek0318

Door het succes van Mozaiek0318 komen wekelijks duizenden gelovigen bijeen in evenementencentrum De Basiliek. Elke zondag zijn er drie diensten  die in totaal door 3500 mensen worden bezocht. Is deze populaire vooral een 'stofzuigerkerk' of de 'gemeente 2.0'? In EO Live gaat Yvonne Sprunken hierover in gespek met religieonderzoeker Miranda Klaver.

Zaterdag 23 november, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Suegraphy

--:--