Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is spray tegen muggen schadelijk?

Warm weer betekent automatisch dat je kunt rekenen op die kleine beestjes die je hele nachtrust kunnen verpesten: muggen. Gelukkig zijn er vandaag de dag genoeg middeltjes om muggen (en andere insecten) van ons af te houden. Maar zijn die sprays en zalfjes eigenlijk wel goed voor mug en mens?

Deel:

Wanneer we een middel tegen muggen gebruiken, is de kans groot dat daar DEET in zit: een stofje dat tegen muggenbeten werkt. Het is erg effectief en wordt daarom ook veel toegepast. Toch heeft DEET geen goede reputatie: sommige mensen zijn sceptisch over dit middel, omdat het huidirritaties zou oproepen. Ook heerst er angst dat het misschien kankerverwekkend zou zijn. Maar die angst is niet nodig.
 

Verstandig omgaan

Volgens Dr. Joyce Davis, een gecertificeerd dermatoloog in New York, kan een middel tegen muggen dat DEET bevat geen kwaad, mits je er verstandig mee omgaat. Het gebruik van DEET zou pas onveilig worden als je het niet juist aanbrengt of een hogere concentratie gebruikt dan nodig is. De concentratie van DEET bepaalt in hoeverre je beschermd bent tegen muggenbeten. Kijk dus altijd op de verpakking hoeveel procent DEET zich in het middel bevindt. Voor kinderen is het slim om maximaal 15 procent aan te houden, voor volwassenen is dit maximaal 30 procent.

Wees trouwens maar niet bang dat DEET schadelijk is voor de muggen zelf. Veel mensen denken dat dit middel de muggen doodt, maar dat is niet zo. Het werkt juist op een manier die muggen wegjaagt, in plaats van ze te vernietigen. Je kunt het dus gerust gebruiken als je muggen geen pijn wilt doen.

Wil je het liever nóg natuurlijker aanpakken? Dan kan het ook zo:
 

Natuurlijke manier

Hoera, we kunnen namelijk ook zonder anti-muggenmiddeltjes! Door een paar simpele maatregelen kun je de muggenoverlast al terugdringen. En dat allemaal zonder DEET!

Houd deuren zoveel mogelijk dicht

En gebruik horren voor de ramen. Dit werkt ook goed tegen vliegen!

Hang een klamboe boven je bed

Misschien erger je je nog wel aan het gezoem van de muggen, maar ze kunnen je in ieder geval niet prikken.

Zet je ventilator aan

Muggen hebben een hekel aan wind en jij hebt zo een lekker briesje!

Zet muggenwerende planten in je kamer

Planten waar muggen van walgen zijn goudsbloem, citroentijm, geraniums, basilicum en citrusplanten.

Wees schoon

Zweetgeur trekt muggen aan, dus spring wat vaker onder de douche om niet onder de rode bulten komen te zitten.

 

Bron: HuffPost | Duurzaamthuis.nl

Geschreven door

Ruth Blankesteijn-Petri

--:--