Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jaap Marinus: ‘Geloof is voor mij vertrouwen dat het leven zin heeft, tegen alles in’

Jaap Marinus is vrijzinnig predikant en heeft elke dag wel een keer het besef dat het leven zomaar voorbij kan zijn. Hoe helpen geloof en dankbaarheid hem daarin? Dat komt naar voren in het gedicht Alles van Ivo de Wijs, dat voor hem bijna als een soort gebed is.

Deel:

“Bidden is voor mij geen vragenlijstje naar de hemel. Het is vooral dankbaarheid verwoorden voor het leven. Ook verlichting moet in een gebed zitten, om mensen te ontlasten van wat op hun schouders ligt. Dat doet dit gedicht van Ivo de Wijs:

Alles - Ivo de Wijs

Vogels blijven fluiten

Alles is bijzonder, klinkt er in dit gedicht. Het risico ligt op de loer dat je depressief wordt als je het verdriet op de wereld ziet. Dat je denkt: ik wil helemaal niet in deze wereld zijn, laat het maar aan mij voorbijgaan. Maar dat er toch altijd licht is en altijd hoop en dat er altijd vogels blijven fluiten, wat er ook gebeurt – dat is voor mij wat er in dit gedicht zit. En de beweging van de grote dingen naar de kleine dingen. Met het ouder worden komt het besef dat het daarom draait.”

De kaartjes voor bruiloften in je brievenbus worden minder en de kaartjes voor uitvaarten komen steeds vaker langs.

Een zware pil

“Als je 18 wordt, ga je je rijbewijs halen, studeren, reizen maken: eigenlijk kijk je de hele tijd uit naar iets groots. Dan ga je de 30 voorbij en maakt het reizen plaats voor een gezin. De kaartjes voor bruiloften in je brievenbus worden minder en de kaartjes voor uitvaarten komen steeds vaker langs. En daarmee ook de realisatie dat het vandaag voorbij kan zijn. Wij hebben nu dit gesprek, maar morgen kun je van mijn vrouw te horen krijgen: Jaap is vannacht niet meer wakker geworden. Dat kan gewoon. Dat vind ik een zware pil om door te moeten slikken.”

9 jaar bonus

“Ik heb eigenlijk elke dag wel zo’n moment dat ik me realiseer dat het zo ineens voorbij kan zijn. Ik ben ook wel een beetje hypochonder. Als ik een steek voel op de verkeerde plek denk ik gelijk: nu is het klaar. Ik heb in mijn twintiger jaren altijd gezegd dat ik de dertig niet zou halen. Nu ben ik 39 en heb ik eigenlijk al 9 jaar bonus. Daar zit voor mij ook dankbaarheid in: elke dag die komt is een cadeautje. Dan wordt het kleine belangrijker en mooier, en het grote wordt kleiner.”

Frénk van der Linden: ‘Vroeger vond ik mezelf Gods gift aan de mensheid’

Lees ook over:

Frénk van der Linden: ‘Vroeger vond ik mezelf Gods gift aan de mensheid’

Een horde sprinkhanen

“Geloven is voor mij de hoop dat het allemaal niet voor niks is. Dat ook de moeilijke dagen, de pittige kant van het leven… dat het zin heeft. Sommige dingen zijn zo bizar. In de Eerste Wereldoorlog zijn 17 miljoen militairen omgekomen en de landsgrens is bijna niet verschoven. Dan zijn wij als mensen toch een horde sprinkhanen die zo weggevaagd kunnen worden? Wat heeft het voor zin? Waarom? Die waaromvraag wordt niet beantwoord. Maar geloof is voor mij vertrouwen dat het leven zin heeft, tegen alles in.”

Foto Jaap Marinus: M.J. Rozing

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--