Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jaap Smit: ‘Er is iets buiten mijzelf dat met me meereist in dit leven’

Hij is nu Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, maar begon als dominee. Met Jurjen ten Brinke praat Jaap Smit over zijn opmerkelijke carrière, maar ook over zijn geloof en zijn grote dankbaarheid.

Deel:

Jaap Smit nu is commissaris van de Koning in Zuid-Holland, maar hij heeft een opmerkelijk carrièrepad afgelegd. Als tiener wilde hij dierenarts worden, maar voor de studie werd hij uitgeloot. Daarop koos hij voor totaal iets anders: hij ging theologie studeren en werd uiteindelijk dorpsdominee.

Al jong besefte hij dat er iets groters was in dit leven, “iets buiten mijzelf dat met me meereist door dit leven”, vertelt hij. “Ik heb God niet elke dag op bezoek, dat hoeft ook niet. Maar er zijn momenten geweest in mijn leven waarop ik dacht: Dit is het.”

Somber

Een van die momenten vond plaats in de periode dat hij net begonnen was als predikant. “Ik vroeg veel van mezelf, was moe en vroeg me af: ‘wat moet ik nou’. Ik was net getrouwd, had een jong gezin en toch was ik niet gelukkig en ook wat somber. Ik dacht: Is dit het nou? Het was alsof ik in een moeras wegzonk, maar op een gegeven moment merkte ik: ik ga niet verzuipen. Ik voelde als het ware een steen onder mijn voeten waardoor ik eruit kon kruipen en weer naar boven kon komen.”

Dankbaar

Inmiddels is Jaap geen dominee meer: hij werkte een tijd in het bedrijfsleven, was directeur van Slachtofferhulp Nederland en voorzitter van vakbond CNV. Inmiddels is hij alweer een aantal jaren Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Daar heeft hij nog steeds profijt van zijn christelijke opvoeding en zijn studie theologie. “Als ik ergens dankbaar voor ben dan is het dat ik ben opgegroeid met taal, met woorden, klanken, met rituelen, met melodieën en verbeelding. Dat vind ik ook de kracht van geloof in deze tijd. Dat kon ik toen toepassen toen ik dominee was, maar dat pas ik in mijn huidige werk ook nog steeds toe, ik vertel vaak verhalen.’

Stream de aflevering van 'Bid, bedank, bewonder' met Jaap Smit op NPO Start.

--:--