Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jeroen Snel: 'Ik was geen oranjefan'

Luisteraars stellen vragen aan Blauw Bloed-presentator

Afgelopen dinsdag was het Koningsdag. Henk van Steeg belde in het radioprogramma Niet alleen daarom met EO-collega Jeroen Snel, presentator van Blauw Bloed. Luisteraars van het Radio 5 programma kregen gelegenheid hem een aantal vragen te stellen.

Deel:

Wat vond je leuker, de programma's die je vroeger deed of Blauw Bloed?
Vroeger deed ik actualiteitenprogramma’s. Dat had een hele spannende kant, dan ging je de wereld over naar brandhaarden en had je een interview met Khadaffi in zijn bedoeïenentent. Daar hebben we nog het nieuws mee gehaald. Toch heb je dat soort hoogtepunten niet iedere week.  Blauw Bloed is leuk en interessant, omdat je investeert in contacten. En eigenlijk investeer je ook in de relatie met Maxima en Willem-Alexander. Dus voor beide programma's is wat te zeggen. Het een sluit het ander niet uit.

Waarom heb je destijds de overstap gemaakt van actualiteitenprogramma's naar Blauw Bloed?
Dat was eigenlijk noodgedwongen. De EO stopte met EenVandaag, maar precies in dat jaar kwam de EO ook met een voorstel voor een royalty programma. Het sprak toch tot de verbeelding, dus waarom niet?

Hoe was je kennis van het koningshuis?
Dat viel tegen. Ik ben geen oranje fan, al ging de vlag wel uit op koninginnedag. De kennis is in de loop van de tijd gekomen, ook doordat je de mensen van de hofhouding spreekt. Het is leuk om uit eigen waarneming dingen te zien in plaats van dat je het uit de boeken leest.

Er is ook kritiek op het koningshuis, hoe ga je daarmee om?
We krijgen heel veel brieven en emails. Soms zijn we te soft, te oranje gekleurd. Maar de andere keer zijn we weer te kritisch. Ik vind sowieso dat je een eerlijk programma moet maken. Dat betekent: niet op elke slak zout leggen, maar soms mag je je mening geven. Bijvoorbeeld de uitkering van Amalia. Volgens mij is ze het komende jaar niet van plan om veel te doen. Hoe mooi zou het zijn, als ze die uitkering dan bijvoorbeeld nog niet zou ontvangen.

Heb je een favoriet lid van het koningshuis?
Pieter van Vollenhoven is een zeer goed bekende van me. We hebben een uitstekende relatie, heb hem vaak geïnterviewd. En af en toe hebben we ook nog wel eens contact zonder dat daar interviews uit voortkomen. Een spontane man met zijn hart op de goede plek.

Luister hier naar het hele fragment:

--:--