Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jezuïet Bastiaan van Rooijen in Levensbepalend

#24 Over bekering, toetreding tot de Jezuïeten en de weg van Bastiaan

In Levensbepalend is de jonge Jezuïet Bastiaan van Rooijen te gast. Hij groeide op in een Nederlands Hervormd domineesgezin. Al van jongs af aan werd hij gefascineerd door het godsdienstige leven. Maar hij besloot het zelf over een heel andere boeg te gooien. Op zijn 22ste werd hij rooms katholiek en een paar jaar later deed hij zelfs intrede bij de orde der Jezuïeten. Hij studeerde in Rome, Engeland en Frankrijk, maar is nu weer terug in Nederland, waar hij lesgeeft op een middelbare school. Ondertussen bezint hij zich op de vraag: ‘Hoe nu verder?’

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bekering

Bastiaan studeerde ooit Rechten in Leiden maar studeert ook een half jaar in Rome. De interesse die hij al in de Katholieke Kerk heeft wordt daar nog verder aangewakkerd. De wekelijkse bezoekjes aan de Friezenkerk dragen daar ook aan bij. Uiteindelijk volgt een bekering tot het Katholicisme. Bastiaan vertelt dat hij het moeilijk vindt om zijn familie mee te nemen in dit proces.

Orde der Jezuïeten

Bastiaan merkt dat een bekering niet genoeg is. Hij ervaart een roeping. De orde der Jezuïeten spreekt hem erg aan. Een periode van oriëntatie volgt waarbij hij ook bij andere ordes bezoekt. Uiteindelijk treedt hij na twee jaar noviciaat in Birmingham officieel toe tot de Orde der Jezuïeten. Zo’n toetreding is te vergelijken met een huwelijk. ‘Eigenlijk weet je niet waar je ja tegen zegt’, vertelt hij. 

De toekomst

Op dit moment is Bastiaan maatschappijleer en levensbeschouwing op een middelbare school Delft. Vooral het contact met de leerlingen vindt hij erg de moeite waard. Hij zegt: ‘In de eenvoud van ons normale leven, daar gebeurt het. Daar is iets van God aanwezig.’ Ondertussen denkt hij na over zijn toekomst. Jezuïeten leggen een gelofte van gehoorzaamheid af. Over zijn toekomst heeft hij gesprekken met zijn overste. Bastiaan ziet het als iets positiefs dat hij hier niet zelf over hoeft te beslissen.

Over de podcast Levensbepalend
Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten.

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
--:--