Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jill Eekhart, kerkbestuurder en voetbalvoorzitter

'In beide functies verbind ik mensen met elkaar'

Sinds eerste paasdag is Jill Eekhart bestuurslid van het Apostolisch Genootschap. Een functie waarin ze mensen met elkaar wil verbinden, zoals ze dat ook doet als voorzitter van voetbalclub DVVA. “Heel belangrijk in een maatschappij waarin steeds meer de tegenstellingen worden opgezocht.”

Deel:

1. Is iedereen al gewend aan een jonge vrouw als bestuurder?

“Er zat al een vrouw in het bestuur van het Apostolisch Genootschap, maar het is goed dat ook mijn generatie erin vertegenwoordigd is. Dat een jonge vrouw een bestuursfunctie kan bekleden, is een verhaal dat verteld mag worden. Het is blijkbaar nog bijzonder, ook als je kijkt naar de media-aandacht die ik kreeg toen ik voetbalvoorzitter werd.”

2. Wat geloven jullie bij het genootschap?

“We geloven dat alle leven dezelfde oorsprong heeft, daarom is elk mens voor ons gelijkwaardig. We geloven ook dat we als mensen positief verschil kunnen maken, als we maar blijven zoeken naar wat ons verbindt. Jezus van Nazaret is daarbij een belangrijke inspiratiebron, vooral als het gaat om Zijn voorbeelden van liefdevol handelen. Op die manier zinvol leven – dat is eigenlijk wat we willen.”

3. Wat ontroert je?

“Verhalen uit de topsport, waarin winnen en verliezen vaak dicht bij elkaar liggen. Ik volg de Olympische en Paralympische Spelen intensief, omdat ik in mijn werk bij Nyenrode Sports veel bezig ben met leiderschap en sport. Het ontroert me als snowboarder Bibian Mentel ondanks een ernstige ziekte een topprestatie levert. Haar doorzettingsvermogen – ondanks alle tegenslagen – bezorgt me kippenvel.”

4. Wat is de lekkerste filemuziek?

“Ik heb een brede smaak, maar ik luister graag naar vrolijke muziek, bijvoorbeeld van Acda en De Munnik. Zij combineren die vrolijkheid met teksten om over na te denken.”

Het verhaal achter een topsporter kan me enorm raken

5. Is de dood een vriend of een vijand?

“Ik zou toch eerder zeggen: een vriend. Toen ik 13 was, overleed mijn moeder, en bleven mijn vader en ik samen achter. We hebben door de jaren heen veel steun gehad aan familie, vrienden en de gemeenschap van het Apostolisch Genootschap. Deze tegenslag heeft onze band enorm versterkt en dat koesteren we. Dit heeft me gevormd en mijn kijk op het leven bepaald, al vraag ik me soms ook af hoe het zou zijn als mijn moeder er nog was geweest.”

6. Wat is je favoriete Bijbelverhaal?

“Het was bijzonder om dit jaar stil te staan bij het verhaal van Pasen. De vertaling tijdens The Passion, waar ik met een groep vrienden was, vond ik heel krachtig. Er zijn veel mooie dingen in deze wereld, ook al is er veel mis. Bemoedigend als mensen elkaar willen opzoeken in de Bijlmer, een bijzondere plek. Dat kan je over een drempel heen helpen, want ik realiseerde me dat ik er zelf ook niet zo vaak kom.”

7. Welke christen vind je inspirerend?

“Mpho Tutu, dochter van de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu. Ze mag haar priesterambt niet meer uitoefenen sinds ze met een vrouw is getrouwd, maar praat zonder wrok over haar kerk: ‘Het is blijkbaar nog niet de tijd, maar ik geloof in de liefde.’ In ons magazine VANDAAG spreekt ze vooral over verzoening en vergeving: ‘Vergeving is een gift aan jezelf’. Dat liefdevolle denken, dwars tegen alles in, dat spreekt me aan.

Wie is Jill Eekhart?

• 32 jaar.
• Studeerde Internationale Betrekkingen en Europees Recht.
• Programmacoördinator bij Nyenrode Sports.
• Sinds oktober 2017 voorzitter van Door Vrienden Verenigd Amsterdam (DVVA).
• Sinds april 2018 bestuurslid van het Apostolisch Genootschap

Beeld: Sportplezier

Geschreven door

Bart van Delen

--:--