Ga naar submenu Ga naar zoekveld

JONG: 'Ik ben pedofiel'

'Opsluiten die lui'

Alleen al de aankondiging zorgde eind vorig jaar voor veel rumoer. Hoe haalde de EO het in het hoofd om op tv in gesprek te gaan met een pedofiel?! Deze week is het zover. In deel één van een tweeluik ontmoet JONG-presentator Manuel twintiger Koen*, die op jonge jongens valt.

Deel:

Vraag op straat wat mensen van pedofielen vinden en je krijgt antwoorden als:
"Opsluiten die lui, sleutel weggooien en nooit meer boven water laten komen."
"Ik vind het zielig voor de mensen die het hebben, maar ik ben het er niet mee eens."
"Het blijven viezeriken; mensen die levens van anderen vernietigen."

Koen is zo iemand. Hij merkte rond zijn 15e dat hij verliefde gevoelens kon krijgen voor jongens tussen de 8 en 13 jaar. In JONG vertelt hij zijn verhaal – met een pruik en gezichtsmasker op om zijn privacy te beschermen. "Ik kreeg  warme gevoelens voor een jongetje van 8 en wilde de hele tijd bij hem zijn. Zo kwam ik erachter. In het begin vond ik dat gevoel heel fijn, terwijl dit later omsloeg in een naar gevoel. Ik wist dat ik erover moest praten, maar het leek me geen goed idee om dat met mijn ouders te doen. Dus liep ik er een paar jaar alleen mee rond. Ik was erg bang dat anderen erachter zouden komen."
 

Doe normaal!

In JONG gaat presentator Manuel het gesprek met Koen aan. Ook ontmoet hij Bark (zie kader), die in zijn jeugd is misbruikt door zijn voetbaltrainer. Voor Manuel is de ontmoeting met Koen verre van makkelijk, omdat hij vader van twee jonge kinderen is. "Ik moet er niet aan denken dat iemand enige seksuele fantasie bij mijn kinderen zou hebben," reageert hij in de uitzending. "Toch ontmoet ik wel een jongen die verliefd kán worden op jonge kinderen. Dat vind ik best bizar. Mijn eerste reactie is dan ook: 'Doe normaal, man!'"

Manuel heeft het in JONG zichtbaar moeilijk met de voor hem wezensvreemde gevoelens van Koen. "Als ik hem recht in zijn ogen kijk, zie ik een lieve, vriendelijke jongen. Het voelt gek dat ik hem zo integer vind overkomen. Maar als hij praat over zijn gevoel voor jonge jongens, ja, dan draait mijn maag gelijk om en vind ik het walgelijk."

Misbruikzaken

Voor Koen is die reactie niet nieuw. Hij hoopt door zijn deelname aan JONG mensen mee te nemen in zijn beleving bij dit taboe. "In de media gaat het alleen maar over misbruikzaken en pedofielen die kinderen misbruiken. Je hoort bijna nooit dat er ook pedofielen rondlopen die géén kindermisbruikers zijn."

Koen wijst op het verschil tussen een pedofiel en een pedoseksueel. "Een  pedofiel kan verliefd worden op een kind en daarbij seksuele gevoelens ontwikkelen, maar heeft niet per definitie seks met kinderen. Een pedoseksueel hoeft niet per se verliefd te raken, maar heeft wél seks met kinderen. Ik ben pedofiel, maar doe niets met mijn gevoelens voor minderjarigen. Ik denk namelijk dat er niets goeds uit voort kan komen als ik iets met een jonge jongen zou beginnen."

* De naam Koen is om privacyredenen gefingeerd.


Tekst: Maarten Nota
Beeld: JONG

'Misbruikt door mijn voetbaltrainer'

Bark (29) is als kind slachtoffer geweest van een pedoseksueel. Met Manuel gaat hij terug naar de plek waar het misbruik plaatsvond – het huis van zijn oud-voetbaltrainer. "Die trainer was waarschijnlijk een soort vaderfiguur en een vertrouwenspersoon. Heel geraffineerd ging hij stapje voor stapje verder en keek hoe ik reageerde. Niets ging dus onder dwang en zo sloop het misbruik er geleidelijk in. Ergens wist ik wel dat het niet klopte, maar ik zat gevangen in een spinnenweb. Daarbinnen voerde angst de boventoon. Het enige wat ik kon doen, was nee zeggen, maar dat durfde ik niet."Waarom maakt de EO dit tweeluik?

Voor het verhaal van niet-praktiserende pedofielen is weinig aandacht. JONG vindt het belangrijk deze groep uit de anonimiteit te halen, om zo het onderwerp bespreekbaarder te maken en daarmee een bijdrage te leveren aan een genuanceerde discussie over dit thema. Pedofilie doodzwijgen kan leiden tot een sociaal isolement, dat daadwerkelijk misbruik van kinderen tot gevolg kan hebben. Met het verhaal van Bark wil JONG tegelijkertijd laten zien wat de verstrekkende gevolgen van pedoseksueel misbruik kunnen zijn. Deze én volgende week vertellen Koen en Bark hun verhaal. Volgende week woensdagavond wordt er gefocust op zaken als hulpverlening, traumaverwerking en vergeving. Zo zal neurowetenschapper Dick Swaab – op basis van internationaal wetenschappelijk onderzoek – duiden waar pedofilie vandaan komt. Ook ontmoeten Koen en Bark elkaar in het bijzijn van Manuel.

--:--