Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kerkdienst 'Zin, Zout en Zegen': 'Wie is jouw Jood in de poort?'

Geloofsverhalen vanuit Vaassen; zondag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

In het radioprogramma Zin, Zout en Zegen (EO) gaat Yvonne Sprunken zondagavond mee naar de kerk met Albert Brouwer uit Vaassen. Wat brengt hem in de PKN-gemeente die hij bezoekt, en wat neemt hij na de dienst mee de nieuwe week in? Ds. Erik Kolkert preekt over: 'De Jood in de poort'.

Het is overdreven om te zeggen dat hij tijd tekortkomt, maar druk is Albert Brouwer uit Vaassen nog steeds, ook al is hij gepensioneerd. Zijn agenda staat nog zo vol, dat hij zich afvraagt hoe hij dat vroeger deed. Hoe kon hij toen al zijn kerkenwerk combineren met zijn werk en gezin?

'Door de kerk verveel ik me geen moment'

Albert vertelt in Zin, Zout en Zegen aan Yvonne hoe hij zich inzet voor de kerk. Albert is scriba, lid van de Confessionele Vereniging binnen de PKN, secretaris van de regionale commissie van deze club. Verder is hij onder meer voorzitter van een interkerkelijk koor. Kortom, hij hoeft zich geen moment te vervelen. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Zin, Zout en Zegen
Yvonne Sprunken gaat in 'Zin, Zout en Zegen' met Albert Brouwer mee naar de kerk.

Zijn gepensioneerde leven bevalt Albert prima. Nu hoeft hij veel activiteiten niet meer tot de avond uit te stellen. Ook heeft hij meer tijd voor Here God, die altijd een belangrijke rol heeft gehad in het leven van Albert. Dat komt niet alleen door de opvoeding die hij kreeg, maar ook door een paar evangelische collega’s op het werk. Hoewel hij het niet altijd met ze eens was, hebben ze hem wel geleerd om over kerkmuren heen te kijken. 

'Geen steentje, maar kei in mijn schoen'

Tijdens de dienst, die Albert en Yvonne samen bezoeken, houdt ds. Erik Kolkert een indrukwekkende preek, waar boven staat: 'De Jood in de poort'. Dit vertaalt Albert vrij met: ‘Het steentje in je schoen’. De predikant stelt de vraag: 'Wie of wat is jouw Jood in de poort?' Maar dan blijkt dat Albert zelf geen klein, schurend steentje in zijn schoen heeft, maar een enorme kei. Een van zijn kinderen overleed door een auto-ongeluk. 

'Zin, Zout en Zegen' vanuit Vaassen

Zondag, 19.00 uur, NPO Radio 5

--:--