Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kinderdienstmethode Bijbel Basics gratis online beschikbaar

"Veel belangstelling vanuit kerken," meldt Nederlands Bijbelgenootschap

Kerken kunnen vanaf nu aan de slag met ‘Bijbel Basics’, de gloednieuwe kindernevendienstmethode van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Alle afleveringen tot eind dit jaar, waaronder een programma voor Advent en Kerst, zijn gratis te downloaden. Voor de methode, gericht op kinderen van 4 tot 12 jaar, bestaat veel belangstelling.

Deel:

Bijbel Basics speelt in op een behoefte in de kerken. Een pilot onder 30 kerken leverde positieve reacties op en binnen een maand vroegen meer dan 1200 belangstellenden het proefpakket  aan. Sinds het verschijnen van de op gezinnen gerichte Samenleesbijbel (een editie van de Bijbel in Gewone Taal, aangevuld met 500 pagina's met extra materiaal voor kinderen van 8-12 jaar) kreeg het NBG steeds vaker de vraag om materiaal te maken voor de kinderdienst.

Corien Oranje

Kinderwerkers vinden op de Bijbel Basics-site vijf afleveringen voor Advent en Kerst met als thema ‘God maakt een nieuw begin’. De geboorteverhalen van Johannes en Jezus uit Lukas 1 en 2 staan centraal. Schrijfster Corien Oranje leverde de hervertelling van die verhalen voor de jongste kinderen. Ook is er een speciaal gecomponeerd ‘stapellied’, waar elke zondag een couplet bij komt.

'Kinderen horen er helemaal bij'

Bijbel_Basics_NBG

Kinderwerkers tonen zich enthousiast over de methode. Hanneke van Lieshout uit Den Bosch bijvoorbeeld zegt: "Bijbel Basics helpt me om de voorbereiding goed aan te pakken. Het programma is afwisselend en je kunt kiezen wat bij jou past. Kinderen horen er helemaal bij en moeten in alle openheid kunnen praten over hun geloof en twijfels. Deze methode helpt daar bij."

Wekelijks een aflevering

Met Bijbel Basics brengt het NBG de Bijbel dicht bij kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De Bijbel én het kind staan centraal: Bijbel Basics houdt rekening met de leervoorkeuren van en leeftijdsverschillen tussen kinderen, en legt tegelijkertijd een brede basis voor de ‘Bijbelopvoeding’ van kinderen. De methode is ontwikkeld door Bijbelwetenschappers en pedagogen van het NBG. Op debijbel.nl/bijbelbasics zijn alle beschikbare afleveringen te downloaden. Kinderwerkers die zich aanmelden, krijgen wekelijks een aflevering in hun mailbox en een startersgids, waarmee ze goed voorbereid aan de slag kunnen.

200 essentiële Bijbelverhalen

"Vanuit kerken kregen we regelmatig de vraag om kindermateriaal te ontwikkelen waarbij de Bijbel centraal staat," zei NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf in aanloop naar de lancering. "Dat hebben we opgepakt. Bijbel Basics laat kinderen van 4 tot en met 12 jaar kennis maken met tweehonderd essentiële Bijbelverhalen (het materiaal wordt de komende jaren aangevuld tot dit aantal is bereikt, red.). Eerst worden die verhalen hun verteld, als ze wat ouder zijn, gaan ze de verhalen ook zelf lezen." Bij elke les horen creatieve verwerkingsvormen, gespreksvragen en illustraties.

Verschillende signatuur

Dertig kerken van verschillende signatuur – van evangelisch tot PKN en gereformeerd-vrijgemaakt – deden afgelopen zomer mee aan de pilot. Zij waarderen vooral dat het Bijbelverhaal centraal staat, waardoor kinderen met de Bijbel zelf vertrouwd raken, aldus het NBG.

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--