Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kindereuthanasie onderzocht

Blog van Tijs van den Brink

Het was onlangs toch wel groot nieuws: 84 procent van de kinderartsen in Nederland wil dat euthanasie mogelijk wordt bij kinderen tussen de 1 en 12 jaar. Dat bleek uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK)

Deel:

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik onmiddellijk geloof dat ernstig zieke en zwaar gehandicapte kinderen soms enorm lijden. Ik vermoed dat niemand daaraan twijfelt. En uiteraard is dat hartverscheurend: voor de kinderen zelf, maar zeker ook voor betrokken ouders. Dus dat ouders (en wie weet ook de kinderen zelf ) soms intens verlangen naar een einde van dat lijden, snap ik heel goed. Toch viel me een aantal dingen op bij het lezen van het rapport.

1.  Allereerst blijkt dat de NVK, die het onderzoek op verzoek van voormalig VVD-minister Edith Schippers heeft gedaan, al in 2015 een standpunt heeft ingenomen over euthanasie bij kinderen tussen de 1 en 12 jaar: ze vinden dat kindereuthanasie mogelijk moet zijn bij deze groep. Zonder dat ik wil suggereren dat de NVK de boel geflest heeft: is het niet vreemd dat een organisatie die al een standpunt heeft over kindereuthanasie zo’n onderzoek uitvoert? Kan echt niemand anders dat doen?

2.  Die 84 procent blijkt uit een enquête te komen waaraan 38 artsen hebben meegedaan (van de 1200 kinderartsen in ons land). Van die 38 artsen hebben er 30 te maken gehad met een sterfgeval in de kindergroep. En van die 30 hadden er 20 in de afgelopen 5 jaar geen situatie meegemaakt waarin ze euthanasie een ‘welkome optie’ vonden, de andere 10 wel. Dus: 28 van de 38 ondervraagde kinderartsen, dat is 74 procent, heeft tot nu toe niet gedacht: kon ik maar kindereuthanasie toepassen. Slechts 10 wel... Ik vind dat niet veel.

Lees ook: Opvoeden stopt nooit
Lees ook: Opvoeden stopt nooit

3.  Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 11 van de 38 kinderartsen (29 procent) euthanasie bij kinderen ook acceptabel vindt als er geen sprake is van ernstige onbehandelbare symptomen. Er wordt niet verder gespecificeerd om welke situaties dit dan wel gaat, maar eerlijk gezegd schrik ik hier enorm van. Dus (vermoedelijk gehandicapte) kinderen die geen ernstige, onbehandelbare symptomen hebben mag je euthanaseren? Hoe dan?

Nou ja, u proeft het wel. Ik ben geen wetenschapper en geen ethicus, maar ik geloof niet dat ik, als ik minister was, op grond van dit onderzoek een wettelijke regeling voor kindereuthanasie in het leven zou roepen.

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--