Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Kippenvel over m'n hele lijf'

Kingá Ban op Nederland Zingt Dag

Zangeres Kinga Bán – de naam verraadt dat ze volbloed Hongaarse ouders heeft – is vooral bekend van de succesvolle band Sela en het project Psalmen voor Nu. Op de Nederland Zingt-dag van 16 april verzorgt ze een pauzeoptreden op het speciale Visie-podium.

Deel:

Het zijn hectische dagen: de Paastour van Sela is in volle gang. Bovendien bereidt Kinga (1981) zich voor op de komst van haar derde kindje, dat ze in mei verwacht.
Muziek speelde al vroeg een rol in Kinga's leven. "Van mijn 6e tot m'n 12e heb ik vioollessen gevolgd, maar dat was niet zo'n succes," vertelt ze. "Op mijn 12e zong ik voor het eerst solo in de kerk; ik ontdekte dat zingen veel dichter bij me staat dan de viool, dus daar ben ik mee doorgegaan. Op een gegeven moment moest ik kiezen wat ik na de middelbare school zou gaan doen. Omdat ik niets anders kon bedenken, koos ik voor het conservatorium in Utrecht. Want zingen kon ik wel een beetje."?Dat laatste klinkt wat al te bescheiden: voor haar eindconcert kreeg ze een 9.

Psalmen

Vanaf 2005 was Kinga enkele jaren betrokken bij het Psalmen voor Nu-project, waarvan onlangs het zevende album van de persen rolde. Op cd 1, 3, 4 en 5 is haar stem te horen. "Het zijn andersoortige melodieën en nieuwe, eigentijdse teksten. Ik vond het super om mee te doen aan dit project. Vóór die tijd had ik niet echt veel met de psalmen. Nu wel, mede omdat ik de teksten goed ken. 'Kijk naar mij, Heer van de hemelse legers; liever één dag dicht bij U dan duizend dagen zonder U.' Zo'n zinnetje, uit Psalm 84, vind ik prachtig! Voor mijn eerste dochter zong ik altijd psalm 116, als een soort slaaplied. En voor m'n tweede dochter psalm 91, in de versie van Sela. Dat lied kwam voor haar in me op. Dat is het mooie van psalmen: je kunt ze op jezelf betrekken én op anderen."
Drie jaar geleden stopte ze met de concerten van Psalmen voor Nu, al bleef ze betrokken bij de cd-opnames. Later dat jaar trad ze aan als leadzangeres van Sela. "Live in Utrecht (cd en dvd, red.) was mijn eerste concert. We waren destijds absoluut niet op ons best, trouwens. Sinds dat concert zijn we echt gegroeid als band. We treden veel op; nu tien concerten in het kader van onze Paastournee, daarna wordt het rustiger."

Bemoediging

'Zingen is twee keer bidden.' In die uitspraak van kerkvader Augustinus herkent Kinga zich. "Er zijn veel raakvlakken tussen bidden en zingen als het gaat om het contact met God. Op het podium kan ik dat heel intens ervaren. Mensen denken soms dat ik alleen maar gééf tijdens een concert. Natuurlijk, ik zing voor God, maar ik ontvang ook heel veel van Hem terug, via de mensen. Bemoediging, bevestiging. Als mensen positief reageren, weet ik: 'Ik ben op m'n plek, want God doet er zoveel mee.' Dat is echt zo'n gevoelsding: kippenvel over m'n hele lijf tijdens het zingen. Dat ervaar ik trouwens op elke plek waar ik geloof en muziek combineer."

www.kingamusic.nl

Tekst: Gert-Jan Schaap
Beeld: Gert-Jan van der Tuuk

--:--