Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Elizabeth overleden (96): 'Dankbaar voor Gods onwankelbare liefde'

Jezus Christus is de Koning die ik dien'

De Britse koningin Elizabeth is donderdagmiddag 8 september op 96-jarige leeftijd in haar Schotse kasteel Balmoral overleden, meldt Buckingham Palace. Ze overleed vredig, aldus het paleis. Elizabeth zat zeventig jaar op de troon en was daarmee de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis. Het geloof in Jezus Christus stond centraal in haar leven, ook in de belangrijke keuzes die zij maakte als staatshoofd.

Deel:

Elizabeth Alexandra Mary werd geboren op 21 april 1926 in Londen als dochter van prins Albert en hertogin Elizabeth Bowes-Lyon. Elizabeth en haar zus Margaret kregen thuis onderwijs. Elizabeth studeerde geschiedenis en kreeg godsdienstlessen van de aartsbisschop van Canterbury.

In februari 1945 wilde Elizabeth een directe rol hebben in de Tweede Wereldoorlog. Ze ging in dienst bij de vrouwenafdeling van het Britse leger. Ze werd opgeleid tot monteur en vrachtwagenchauffeur. Elizabeth was de eerste vrouw van het Britse koninklijk huis die in militaire dienst ging.

In 1947 trouwde Elizabeth met Philip Mountbatten, een voormalige Grieks-Deense prins die later de Britse nationaliteit kreeg. Samen kregen zij drie zoons en één dochter. 

Troonopvolging
Elizabeth was bij geboorte derde in rij voor troonopvolging. Er was geen reden om aan te nemen dat zij ooit aanspraak zou kunnen maken op de troon. Maar doordat haar oom (prins Eduard) afstand deed van de troon en Elizabeth geen oudere broers had, stond zij jaren later onverwacht als eerste in de rij. 
Toen haar vader, prins Albert, op 6 februari 1952 plotseling overleed, kwam de troon snel in zicht.Op 2 juni 1953 werd Elizabth II gekroond in Westminster Abbey.Naast staatshoofd werd zij ook het hoofd (Supreme Governor) van de Anglicaanse Kerk van Engeland.

In 2012 vierde ze haar diamanten jubileum als vorstin. Sinds 9 september 2015 was zij de langst regerende monarch in de Britse geschiedenis.

‘IJskoningin’
Het leven van koningin Elizabeth kende veel hoogtepunten maar ook een aantal grote dieptepunten. Ze beschreef zelf 1992 als een ‘verschrikkelijk jaar’. Haar dochter Anne scheidde van haar man Mark Philips en ook Elizabeth zoons Charles en Andrew kondigden een scheiding aan. In november werd haar geliefde buitenverblijf Windsor Castle grotendeels door brand verwoest. 

In 1997 verongelukte ex-schoondochter prinses Diana. Elizabeths reactie op het nieuws werd door een groot deel van de Britse bevolking kil gevonden en de titel ‘ijskoningin’ deed zijn intrede. Anderen verdedigden Elizabeth en zeiden dat zij niet afstandelijk is, maar verlegen: zij heeft het “koningschap slechts op zich genomen omdat ze zich geroepen voelde door God”.

Na het overlijden van haar moeder en haar zus Margaret in 2002, bleek Elizabeth nog steeds op veel steun van de Britten te kunnen rekenen. Ze nam haar rol als hoeder van de Engelse monarchie uiterst serieus. De Britten zijn haar hier erg dankbaar voor geweest. Haar diamanten jubileum in 2012 werd in heel het land groots gevierd. 

Gelovig protestant
Dat koningin Elizabeth overtuigd christen was en een persoonlijke relatie met God had, was al bekend voordat zij in 1952 de troon beklom. Op haar 21ste verjaardag (1947) vertelde ze in een radio-interview het volgende: “Ik verklaar dat ik mijn hele leven, of het nu lang of kort is, u zal dienen. Maar ik weet dat ik dit niet alleen kan doen. God, help me om mijn gelofte waar te maken.” Tijdens haar kroning sprak Elizabeth de eed uit: “Voor Gods aangezicht betuig, getuig en verklaar ik plechtig en oprecht dat ik een gelovig protestant ben.”

“Jezus is de Koning die ik dien”
Tijdens haar kersttoespraken kon Elizabeth openhartiger spreken over haar geloof.  In 2000 zei ze: “Voor veel mensen is het geloof een fundament in het leven. Ik wil mijn leven leiden binnen een kader waarin ik de leer van Christus centraal stel.” Hoe ouder Elizabeth werd, hoe vaker ze zich uitliet over haar liefde voor God. 

“Ik weet hoe belangrijk het geloof voor mij is. Het helpt me door goede en slechte tijden heen. Elke dag is een nieuw begin. Ik wil proberen om het goede te doen, om het grote plaatje te zien. Om elke dag weer het beste van mijzelf te geven en om mijn vertrouwen op God te stellen. Mijn kracht komt uit de hoopvolle boodschap van het christelijk geloof.”
Fragment uit kersttoespraak 2002

“Voor mij als christen is het verhaal van de ‘barmhartige Samaritaan’ één van de belangrijkste lessen uit de Bijbel. Jezus vraagt: ‘Wie is je naaste?’ Dit is een tijdloos verhaal. Iedereen is onze naaste. Huidskleur of afkomst maken niets uit. Het is veel belangrijker naar onze naaste om te kijken dan om culturele en religieuze verschillen uit te lichten” 
Fragment uit kersttoespraak 2004

“God heeft een uniek Persoon naar deze wereld gestuurd. Niet een filosoof of een belangrijke generaal. Nee, een Redder die vergeeft.  Vergeving is het hart van het christelijk geloof. Het kan gebroken gezinnen weer bijeenbrengen, het kan vriendschappen herstellen en het kan gescheiden gemeenschappen weer verzoenen. Als we vergeven, dan ervaren we de kracht van Gods liefde.”
Fragment uit kersttoespraak 2011

“Het leven van Jezus is een inspiratie en een anker in mijn leven. Hij is een voorbeeld van verzoening en vergeving. Hij strekte Zijn handen uit in liefde, acceptatie en genezing. Het voorbeeld van Christus heeft mijn geleerd om iedereen te waarderen en respecteren, of ze nu geloven of niet.” 
Fragment uit kersttoespraak 2015

In het voorwoord van het boek The Servant Queen and the King She Serves, dat op haar negentigste verjaardag werd uitgebracht, zei koningin Elizabeth II dat zij een overtuigd christen is, die Jezus beschouwt als de koning die zij wil dienen. “Ik ben dankbaar voor alle gebeden en voor Gods onwankelbare liefde. Ik heb Zijn trouw al die tijd gezien, 64 jaar lang.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--