Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kritiek omdat Van Haga te gast was bij 'Op1'

Blog van Tijs van den Brink

Het was weer lang onrustig in m’n tijdlijn op twitter. Dat zit zo: dinsdag hadden we politicus Wybren van Haga uitgenodigd in Op1. Van Haga werd vier jaar geleden Kamerlid voor de VVD, werd daarna uit de VVD-fractie gezet en stond deze verkiezingen op nummer 2 bij Forum voor Democratie.

Deel:

Hij haalde 241.000 voorkeurstemmen. Slechts iets minder dan zijn partijleider Thierry Baudet en meer dan lijsttrekkers als Jesse Klaver, Gert-Jan Segers en Esther Ouwehand. En o ja, zijn partij werd – mede dankzij hem – de grootste winnaar van de verkiezingen, met zes zetels erbij.
Dat is een politieke prestatie van formaat. Natuurlijk, er is van alles op aan te merken. Tijdens de campagne gingen Van Haga en Forum nogal vrij om met coronaregels, liet Van Haga zich in met antivaxers en complotdenkers en deed hij regelmatig uitspraken die afwijken van de geldende wetenschap op het gebied van corona.

Toch zijn er 241.000 burgers van dit land die hem hun stem hebben toevertrouwd. Wij vonden dat een goede reden om hem de dag voor zijn beëdiging te interviewen, met als kernvraag: ‘Wat kunt u voor de ondernemers die op u gestemd hebben betekenen, zolang u niet met dezelfde feiten werkt als de rest van de politiek?’

Ik kan er maar niet aan wennen dat m’n hele tijdlijntje dan al volloopt met mensen die vinden dat zo’n interview niet zou mogen plaatsvinden. Ook mensen die hun sporen in de journalistiek hebben verdiend, schromen niet om al bij de aankondiging commentaar te leveren. Iemand uitnodigen in een journalistiek programma is niet zomaar iemand ‘podium bieden’ om z’n boodschap te brengen. Journalistiek is zoveel meer! Nieuwsgierig zijn, kritisch zijn, confronteren, informeren.
Tot het interview plaatsvond was er kritiek dat Van Haga te gast was, daarna volgde de kritiek dat we te kritisch waren geweest. Urenlang (om niet te zeggen dagenlang) volgt er dan gescheld in m’n tijdlijn, bijvoorbeeld dat ik een ‘linkse NPO-hond’ ben, culminerend in halve bedreigingen.

Maakt u zich geen zorgen, ik kan ertegen. En we gaan er ook gewoon mee door: gasten uitnodigen die relevant zijn, of we dat nu leuk vinden of niet. En ze (zeer) kritisch bevragen als daar aanleiding voor is, of de achterban van de gast dat nou leuk vindt of niet.

Maar het zou best helpen als iedereen daar een beetje normaler over deed.

Beeld: ANP

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--