Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kruipruimte

Blog van TimZingt

‘Wat deed jouw vader in de kruipruimte?! Die man is in de zeventig!’ Mijn lief kijkt me verwijtend aan. ‘Hij wilde het zelf,’ piep ik, ‘en ik heb ook iets gedaan, hoor: ik heb een schroevendraaier aangegeven én... nog een goeie grap gemaakt.’

Deel:

Het eerlijke verhaal is dat ik wel kan afdalen in de kruipruimte, maar geen idee heb wat ik daar zou moeten doen. Als het om klussen gaat, heb ik een anti-begaafdheid. Alles wat ik in een bouwmarkt koop, doet niet wat de verpakking belooft, zodra ik het probeer. Mijn laatste klustrauma is het schilderen van een kozijn in – naar mijn stellige overtuiging – de juiste kleur. Mijn vrouw kwam bezorgd kijken en zeggen dat het toch echt meer beige was dan gebroken wit. Ik hield vol dat het tijdens het opdrogen wel bij zou trekken en... het is nog steeds aan het opdrogen.

Een tweede, nog heftiger trauma was het witten van het plafond in de badkamer. In de kerstvakantie stoer staan sauzen, maar in februari kwam de door mij aangebrachte verf weer juichend van het plafond afzetten. Je was wit-bespikkeld na het douchen. Het ophangen van een schilderijtje gaat nog net, maar het serieuze werk betekent een telefoontje naar mijn vader.

Ik heb andere gaven: ik spring graag in het oog en op het podium ter lering – maar vooral – ende vermaeck. Van mijn slag zie je er genoeg. Ook in de christelijke wereld: ze weten zich te presenteren, horen zichzelf maar al te graag spreken, schrijven en zingen, oogsten applaus. Andere christenen kijken met bewondering naar hen, voelen zich soms minderwaardig want zij kunnen geen gelikt verhaal vertellen, zijn minder ad rem, hebben geen flitsende presentatie, zijn beter met hun handen dan met hun mond. Zij hebben podiumvrees, zouden er liever onder kruipen dan erop: kruipruimtechristenen.

Maar sinds corona alle podia tot verboden gebied heeft verklaard, blijkt maar eens hoe fijn mensen zijn die beter met hun handen zijn dan met hun mond. Die tuigen technisch livestream-kerkdiensten op, buigen zich over de coronaproof indeling van de kerk en helpen je huis te verbouwen. Ze komen nu uit hun kruipruimte en pakken stiekem het podium. Een lesje nederigheid voor de podiumdieren en een ovatie voor de kruipruimtechristenen.

Geschreven door

TimZingt

--:--