Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | De omgekeerde wereld

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

De omgekeerde wereld – PopUpGedachte dinsdag 14 januari 2020

Ik heb me verslapen vandaag. Wat een zegen is, aan de ene kant, want dat uurtje extra slaap is heerlijk. Tegelijk is er dus geen tijd meer over om te schrijven. Straks worden hier de kinderen wakker en begint het circus van de dag. Ik heb nog net kans om even de teksten erbij te pakken om te kijken of er nog iets te zeggen is. En dat is er. Al is het maar kort.

Gisteren schreef ik het verhaal van een jongen voor wie het leven donker was en donker was geweest. Hij was zolang een outsider geweest, nu aan het opkrabbelen. Nog geen twintig jaar oud. Zijn verhaal raakte gisteren heel veel mensen. Mensen met tientallen jaren meer levenservaring en toch werden ze onderwezen door iemand die zich soms niet waardig acht om te bidden. Hier was de beschrijving van de pijn balsem voor de ziel. De omgekeerde wereld.

Dit is de lezing van vandaag. En veel meer kan ik je niet meegeven vanochtend, gezien de tijd. Maar relevant is hij wel.

De bogen der dapperen worden gebroken
de zwakken worden met kracht omgord.
De rijken moeten hun brood gaan verdienen
die honger leed hoeft geen werk meer te doen
De kinderloze baart er zeven,
de schoot van de moeder verdort.

Hij de onmachtige uit het stof
verheft uit het vuil de geringe;
Hij geeft hem een zetel onder de vorsten.
Want Hij is de Heer van de zuilen der aarde
waarop Hij de aardschijf heeft geplaatst.

De Eeuwige keert de wereld steeds opnieuw weer om. De onmachtige heeft impact, de outsider is de kern, de insider zwijgt en luistert geroerd omdat hij even niets meer te zeggen heeft. Die omkering, steeds opnieuw. Wie het ziet, ziet het. Een nieuwsgierige dag gewenst.

En: Vrede. En alle goeds.

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--