Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | Liefhebben met alles wat je hebt

Rikko is even met vakantie. Daarom laat Marieta laat zich inspireren door de dagteksten uit het katholieke leesrooster. Wat hebben ze ons vandaag te zeggen?

Deel:

Ik vind het woord liefhebben niet bepaald makkelijk. Het begrip is prachtig, maar zo hoog, wijds en diep dat ik het lastig vind om er woorden aan te geven. Het is iets wat je vooral moet doen en niet te veel over moet praten. Wat blijkt uit je leven.  

Maar met de dagteksten van vandaag kan ik eigenlijk niets anders dan er even bij stilstaan. Dit zegt Jezus:

Ik heb jullie liefgehad zoals de Vader mij heeft liefgehad. Blijf in mijn liefde: je blijft in mijn liefde als je je aan mijn geboden houdt, zoals ik me ook aan de geboden van mijn Vader gehouden heb en in zijn liefde blijf.’

En iets verder:

‘Mijn gebod is dat jullie elkaar liefhebben, zoals ik jullie heb liefgehad. Er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden.’

Terwijl ik hierover nadacht, en eigenlijk niet zo goed wist wat ik hier nog over zou moeten zeggen, zag ik in de boekenkast opeens het boek Wie ben jij, o liefde staan. Het boek bevat verzameld werk van pater Frans van der Lugt en werd een tijdje geleden uitgegeven.
Pater Frans leefde in het Syrische Homs. Tijdens de belegering van de stad in 2014 door regeringstroepen van Assad maakte hij video’s die de wereld overgingen en diepe indruk maakten. Daarin kaartte hij de mensonwaardige omstandigheden aankaartte waarin de bevolking van de stad moest zien te overleven.
Frans van der Lugt had de kans gekregen om de stad te ontvluchten, maar in plaats daarvan bleef hij. Hij was solidair met de Syriërs, christenen en moslims, met wie hij al tientallen jaren zijn leven deelde. Uiteindelijk kostte hem dat zijn leven, hij werd op 7 april 2014 doodgeschoten.

Zo liefhebben dat je bereid bent om je leven te geven voor je vrienden. Dat is iets wat pater Frans niet alleen uitgesproken, maar ook geleefd heeft. Maar hoe kun je zo liefhebben?
In zijn boek vind ik dit:

Als de mens de liefde ontvangt in plaats van haar te weerstaan, wordt hij herboren en verandert hij van een gewelddadig ruw mens in een liefdevol teder mens. Niets ter wereld kan de alles met zich meevoerende stroom van de liefde stoppen en niemand kan het licht van de zon doven.’

(…) Als wij deze zon zien die haar licht geeft aan allen, zien we de beweging van de stromende liefde, die de top van het kruis bereikt. Deze beweging komt voort uit de bron van pure liefde die God is, vader van allen, en Jezus put altijd uit de bron van Gods hart. Hij laat God een bron zijn in zijn leven met anderen.

We vinden deze liefde het meest in de houding van Christus ten opzichte van de mensen die hem wilden doden. Hij veroordeelt niet, koestert geen wrok en hij neemt geen wraak, maar met innerlijke vrijheid deelt hij met hen in de pijn die aanwezig is in de diepten van hun kwaad en dompelt hij hen onder in het licht van zijn genegenheid. Want alleen dit licht kan de duisternis van het kwaad verjagen in hun zielen.  

Ik wens je vandaag licht en vrede, en alle goeds.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hier vind je drie tekstgedeelten die Marieta vanochtend las.

Over pater Frans van der Lugt is een prachtig filmpje gemaakt: 

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--