Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Chris Martin (Coldplay) over God, Onbeing podcast en digitale adventsretraite

Het zijn vooral tips om te luisteren die Lazarus deze week onder je aandacht brengt. Zoals de jaarlijkse adventsretraite van de jezuieten of het nieuwe album van Coldplay met wat duiding van Chris Martin.

Deel:

Online op (advents)retraite 

Zoals elk jaar is er ook dit jaar weer een digitale adventsretraite beschikbaar van de jezuieten: ‘Zie wat je hoort’. Deze retraite is geïnspireerd door de ignatiaanse spiritualiteit. De teksten zijn geschreven door de jezuïet Dries van den Akker.

Dagelijks krijg je om 18 uur een nieuwsbrief. Op zondag ontvang je, naast het gebedsmateriaal, ook een korte duiding van het thema van de komende week. Tweemaal per week, op zondag en op woensdag, krijg je ook tips over hoe je kunt bidden en een citaat uit de ignatiaanse traditie of van de kerkvaders.

De adventstretraite begint op 1 december. Wil je meer weten of meedoen dan kun je terecht op ignatiaansbidden.org

Podcast tip: Onbeing Podcast  

Daan tipte deze week in zijn stuk over polarisatie de Onbeing podcast. Daarin ontvangt Krista Tippet, journalist en auteur, gasten om over geloof, ethiek en morele wijsheid te spreken. Ze ontvangt gastenZoals bijvoorbeeld schrijfster Marilynne RobinsonShane ClaiborneEsther Perel, maar ook theologen als Walter Brueggeman en vorig jaar overleden Eugene Peterson

Coldplay, het nieuwe album & God 

Het nieuwe album van Coldplay, Everyday Life, kun je op z’n minst een verrassing noemen. Alleen al om de variatie in stijlen die de band laat horen en het religieuze lijntje in de teksten. In een interview met The Times laat leadzanger Chris Martin er het volgende over weten: 

‘Ik denk dat God liefde is (..) en dat God de magie is in elke molecuul, ook in de mensen die je niet aardig vindt. Jarenlang begreep ik niet echt wat ‘God is liefde’ betekende. Ik vond het cheesy. Maar het betekent dat wanneer je liefde beoefent in welke situatie dan ook, het alleen maar beter kan worden.’ (..) Soms is God zo zichtbaar in mensen van wie je houdt. Wie heeft dat verzonnen? Wow!’

Chris benadrukt wel dat hij niet spreekt over een specifiek christelijke God. ‘Nee. Breder. Alles. Dat ligt helemaal open. Er is geen specifiek beeld. Of specifieke religie. Ze spreken over dezelfde basis, nog voor dogma’s ontstonden. En ik geloof de basis van de meeste, zo niet alle religies’. 

En hoewel hij liever geen songteksten uitlegt, vertelt hij dat hij voor het nummer Daddy door drie dingen werd geïnspireerd: ‘ik ken veel mensen wiens vaders f***** off, wat verdrietig en verwarrend is. En als ik me inleef als vader vraag ik me af wat hij voelde toen hij dacht dat dat het beste was. Ten tweede heb ik ook kinderen en ik moet heel veel weg. En ten derde, het belangrijkste, ik heb het nummer geschreven toen ik meer te weten kwam over het gevangeniswezen in Amerika, het regelrechte racisme dat verweven is in zo veel wetten, waardoor kinderen hun vader wordt ontzegd. 

Het hele interview lees je hier. En het nieuwe album vind je o.a. op Spotify: 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Natafelen met theologen 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dankbaarheid: hoe hangt dat in ons land nog samen met voedsel en eten? Theoloog en docent Mirella Klomp en hoogleraar Peter-Ben Smit bespreken dit samen aan de hand van een aflevering van het tv-programma Tel je zegeningen in Natafelen met theologen.

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--