Lazarus tipt: Veertigdagen-initiatieven, Ongelooflijke seks & expo Tijd en Eeuwigheid

Het duurt nog even, maar Marieta zet alvast een aantal initiatieven voor de veertigdagentijd voor je op een rijtje. Daarnaast hebben we weer een interessante docu- en podcasttip, en een mindful museumtripje…
Volgen:
Samen de veertigdagentijd in
Over een kleine maand, op woensdag 2 maart, begint de 40-dagentijd: de periode voorafgaand aan Pasen die in het teken staat van soberheid en spiritualiteit. Dat kun je natuurlijk zelf doen, maar er zijn steeds meer initiatieven die je daarbij helpen. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.
- Lazarus-blogger en theoloog Alain Verheij leert je ‘40 Dagen Verliezen’. In 40 dagen loodst hij je door zijn boek Ode aan de Verliezer en geeft hij je Bijbelse levenslessen over verliezen (en daardoor wellicht juist winnen). Het boek en de mails verrijken elkaar, maar je kunt ook meelezen zonder het boek in huis te hebben. De mails zijn gratis en je kunt je hier opgeven.
- Je kunt ook onderweg gaan naar Pasen met 40 Bijbelteksten en 40 popsongs. Een initiatief van Corjan Matsinger, die ook het boek Heilige Herrie schreef. Opgeven voor de mails kan hier.
- Ontwikkelingsorganisatie Tearfund brengt de jaarlijkse Veertigdagenkalender uit. Daarop staan teksten van o.a. Otto de Bruijne, Bina Chirino, Mirjam van der Vegt en Dorina Nauta, gedichten van Rikkert Zuiderveld en inspirerende verhalen van Tim van Wijngaarden. Je kunt een fysieke kalender bestellen (€ 4,50) of een digitaal exemplaar aanvragen (€ 2,50) via deze link.
- ‘Hem achterna’ is de titel van de 40-dagenretraite van de Jezuïeten die jaarlijks door veel mensen wordt gevolgd. Behalve gebeden en teksten om bij stil te staan, kun je wekelijks ook deelnemen aan een Zoom-meeting met de schrijver van de retraite, Myriam Van den Eynde. Wil je meer weten of je opgeven? Kijk dan hier.
- Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heeft ook een 40-dagenrooster: Samen op weg naar Pasen. In de 40 dagen voor Pasen denk je na over het thema ‘bevrijding’. Het boekje vraag je gratis aan. Lees hier meer informatie of meld je aan.
- De Protestantse Kerk Nederland heeft een kalender met het thema: ‘Alles komt goed?!’ Daarin vind je liederen en teksten om na te denken van o.a. predikanten Hanneke Ouwerkerk, Anne-Meta Kobes en Marco Batenburg. Ook gratis te bestellen via de PKN.
Kijken:
Duurzame kleding?
Steeds meer kledingmerken en winkels bieden ‘duurzame’ kleding aan. Maar wat betekent dat nu eigenlijk, zo’n labeltje met ‘conscious’ of ‘sustainable’. Het tv-programma Radar deed undercover onderzoek en vroeg het aan winkelpersoneel, maar ook aan deskundigen. Benieuwd hoe het écht zit? Hier bekijk je de aflevering.
Luisteren:
Ongelooflijke seks
De Ongelooflijke Podcast staat deze week stil bij seks met gast Beatrijs Smulders, verloskundige en auteur, die meer penisbeschaving wil. Ook van de partij is relatiecoach Cocky Drost. Vaste gast Stefan Paas (theoloog) en presentator David Bogerd praten met hen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze kijken terug op de seksuele revolutie van de jaren 60 en vragen zich af of het tijd is voor een nieuwe seksuele revolutie.
Je luistert de podcast onder andere hier:
Bezoeken:
Mindful museum
De rondreizende expositie ‘Tijd en Eeuwigheid’ van het Bijbels Museum is vanaf 11 februari (tot 1 mei) te zien in het Museum Klooster in Ter Apel. Op de expo is driedimensionale papierkunst van Annita Smit te zien en je kunt er gedichten lezen van o.a. Gershwin Bonevacia, Babs Gons en Marjolijn van Heemstra. Het is niet zomaar een expositie, maar een mindful museumbezoek. Lees er hier meer over en reserveer je tickets.

Geschreven door
Marieta van Driel