Lazarus tipt: veertigdagenkalender, brief Bonhoeffer aan Gandhi, consternatie rond Lam Gods

Lazarus tipt het meest interessante reli-nieuws van de afgelopen week. Met een nooit gepubliceerde brief van Bonhoeffer aan Gandhi en consternatie rond het Lam Gods uit de Gentse Baafskathedraal.
Interview met Annemieke Reesink
Schrijfster en Lazarus-blogger Annemieke Reesink was afgelopen zondag te gast in het programma Hour of Power. Daar vertelde ze over haar boek Zwaartekracht, maar ook over haar geloof en waarom ze sinds kort in een woongroep van Timon is gaan wonen.
Het interview is hier te zien:
Veertigdagenkalender Tear
Eind februari begint de veertigdagentijd weer. Zoals elk jaar brengt hulporganisatie Tear een kalender uit om je die veertig dagen voor Pasen na te laten denken over God en uit te dagen om een rechtbrenger te zijn. In de kalender staat de ontmoeting met God centraal. Voor elke dag is er een korte nadenker, geschreven door schrijvers als Matthias Rouw, Otto de Bruijne, Rinke Verkerk en Minella van Bergeijk.
Heb je kinderen, dan is er ook een speciaal gezinsboekje beschikbaar, die je naast of in plaats van de veertigdagenkalender kunt lezen.
De kalender kost € 3,95 en kun je hier bestellen. Liever geen papier? Dan is-ie ook digitaal te downloaden.
Brief Bonhoeffer aan Gandhi
The International Bonhoeffer Society tweette deze week dat ze hele tekst publiceren van de brief die de Duitse theoloog/verzetsheld Dietrich Bonhoeffer schreef aan Mahatma Gandhi. De brief werd deze week gepresenteerd door Clifford Green, die al vele boeken schreef over Bonhoeffer.
Het is bekend dat Bonhoeffer bewondering had voor pacifist Gandhi. In de brief schrijft hij dat hij graag de beweging van Gandhi van dichtbij wil komen bekijken. ‘Ik heb het idee dat wij westerse christenen moeten proberen om van jullie te leren wat het betekent om je geloof te realiseren in je leven, wat een leven dat is gewijd aan politieke en raciale vrede kan bereiken.’
Hij geeft ook aan dat er geweldige theologen zijn in zijn eigen Duitsland, zoals Karl Barth, maar ‘er is niemand die ons de weg laat zien naar een nieuw christelijk leven, dat in compromisloze overeenstemming is met de Bergrede.’
Bijzondere restauratie Lam Gods
Consternatie rondom de restaurantie van het Gentse altaarstuk Lam Gods van de gebroeders Van Eyck dat te zien is in de Baafskathedraal in Gent. Het misschien wel beroemdste werk van onze zuiderburen is de afgelopen drie jaar gerestaureerd en deze maand in volle glorie te zien. De consternatie ontstond omdat onder alle lagen vernis en verf van eerdere restauraties een lam tevoorschijn kwam dat verrassend menselijke trekken heeft. ‘Creepy’ vinden sommigen en ook het hoofd restauratie zei vorige maand al dat ze geschokt waren door de ontdekking. Toch zijn ze ervan overtuigd dat het Lam er weer uitziet zoals de gebroeders Eyck hem ooit geschilderd hebben.
Foto boven: Een deel van het altaarstuk Lam Gods van de gebroeders van Eyck. Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Geschreven door
Marieta van Driel