Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Plan dit jaar leuke activiteiten met project MOKUM in Amsterdam

Ontdek hoe Mokum Amsterdam werd

De geschiedenis van Amsterdam kan niet zonder die van de joden. De Joodse geschiedenis niet zonder die van Amsterdam. Amsterdam is al eeuwenlang in vele opzichten een pluriforme stad die zich kenmerkt door haar meerstemmige verleden. Van grote invloed was de aanwezigheid van haar Joodse stadsbewoners: Mokum is niet voor niets altijd het centrum van Joods leven in Nederland geweest.

Deel:

De levens van de Joodse gemeenschap vormden de stad al vanaf het einde van de zestiende eeuw. Amsterdam is in die tijd DE stad, waar Joden een veilige haven vinden, daar waar Europa hen vaak vijandig gezind is. Er ontstaat een unieke wisselwerking tussen de stad en haar joodse bevolking, die op veel plekken in de stad nog tastbaar aanwezig is.

Activiteiten in Amsterdam 

De makers van de documentaireserie Mokum biedt verschillende activiteiten aan dit voorjaar, deze variëren van actieve stadswandelingen tot koffie drinken met een gesprekleider. Je kunt je vanaf nu, maandag 7 maart aanmelden voor de activiteiten van dit jaar. 

Stadswandeling met gids 60+

In juni 2022 organiseert JMW in samenwerking met de makers van de documentaireserie MOKUM een dagtocht. MOKUM gaat over de relatie tussen Amsterdam en haar Joodse bevolkingsdeel. De presentatie is in handen van professoren Irene Zwiep en Bart Wallet. Zij fungeren in dit tweeluik als stadsgids en nemen ons mee langs plaatsen, gebouwen, monumenten die een rol spelen of hebben gespeeld in de Joodse geschiedenis van de stad. 

Wil je mee wandelen door Mokum onder begeleiding van een ervaren gids geef je dan vast op via activiteiten@joodswelzijn.nl

*Belangrijk om deel te nemen aan het activiteit: Voor deze wandeling moet je goed ter been zijn. 

Benieuwd naar meer activiteiten? Bekijk hier meer activiteiten in de agenda 

Mokum_1.20.1
--:--