Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leuntje is in hoge mate hoogsensitief

'Ik dacht dat ik een stresskip met veel zenuwen was'

Leuntje (73) heeft heel haar leven geworsteld met haar hooggevoeligheid. Eva’s training Hoogsensitief Leven kwam op haar pad. ''Ik wist wel dat ik hooggevoelig was, maar ik heb nooit geweten hoe ik ermee om moest gaan. Ik dacht dat het je gewoon overkwam.''

Deel:

Van kinds af aan is Leuntje al ontzettend gevoelig. Ook merkte ze dat ze zich wel erg veel aantrok van de emoties van anderen. Leuntje: “Door de training Hoogsensitief Leven ben ik erachter gekomen dat ik in hele hoge mate hoogsensitief ben. Ik kan alle kenmerken van het lijstje eigenlijk wel afstrepen.”

EERST HET ÉÉN, DAN HET ANDER

Leuntjes hooggevoeligheid wordt gecombineerd met het feit dat ze geen twee dingen tegelijk kan. Eerst moet het ene verwerkt zijn, voor er iets anders kan gebeuren. “Wanneer ik bijvoorbeeld naar de tandarts ga, moet het niet zo zijn dat ik een halfuur later een andere afspraak heb. Nee, dan moet ik eerst die tandarts een plekje geven in mijn hoofd. En dan kan ik pas weer verder.’’

PSYCHISCHE EN LICHAMELIJKE KLACHTEN

Leuntje: “Ik ben heel mijn leven heel actief geweest. Zo ook binnen de kerk, terwijl ik dat eigenlijk niet aankon. Ik nam alles op me, want ik kon geen nee zeggen.” Vaak liep Leuntje dan tegen het feit aan dat het teveel voor haar werd. “Hier kreeg ik uiteindelijk veel klachten van, zowel psychisch als lichamelijk. Wanneer ik bijvoorbeeld drie activiteiten heb op een dag, word ik daar de volgende dag echt ziek en misselijk van. Als ik het langere tijd wat druk heb gehad, krijg ik zelfs een blaasontsteking en evenwichtsstoornissen.”

Ik heb nu geleerd om meer naar mezelf te luisteren

“Ik gaf het nooit aan wanneer iets eigenlijk niet ging en ervoer hierdoor te veel prikkels. Nu realiseer ik me dat ik er geen slecht mens van word wanneer ik bepaalde afspraken afzeg en kan ik beter mijn grenzen aangeven. Daar heeft de training me echt bij geholpen, om meer naar mezelf te luisteren.”

EMOTIES

Het is voor Leuntje soms een flinke lijdensweg geweest. Het overnemen van emoties van anderen maakte het voor haar erg zwaar. “Soms zat ik zelfs te huilen om wat een ander meemaakte. Ik kon rustig naar een foto van mijn zus kijken en daar om huilen, omdat ik vond dat ze er verdrietig op stond. Nu denk ik: hoe is het mogelijk dat ik dat allemaal op me heb genomen? Ik snap het zelf soms nog niet.”

Leuntje is nu anderhalf jaar weduwe. “Mijn man is ziek geweest aan kanker. Ik heb destijds veel emoties van mijn man overgenomen. Wat hij mee moest maken, nam ik ook allemaal in me op. Zelfs mijn man zei tegen de dokter: ‘zij heeft er nog meer last van dan ik.’"
Het alleen-zijn in combinatie met de lockdown, maakte het ook nog eens lastig voor Leuntje. “Als ik niks deed, kwam de verveling tevoorschijn en kreeg ik daar weer last van. Gelukkig kwam de cursus van Eva op mijn pad. Nu zie ik in dat het allemaal nog best een beetje mooi kan worden, als ik goed voor mezelf ga zorgen.’’

DE MOOIE KANT

“Ik heb niet heel mijn leven in de mineur geleefd, hoor. Ik heb zeker ook leuke dingen meegemaakt. Zo heb ik in een koor gezongen. Ik heb het eigenlijk aan God te danken dat ik door moeilijke periodes heen ben gekomen. Hij heeft me er echt doorheen gedragen.’’

Door haar hooggevoeligheid ontdekt Leuntje dat ze er graag voor anderen is. “Ik merk veel op bij anderen. Als ik zie dat iemand eenzaam is, maak ik een praatje met diegene en ik merk dat hij of zij daardoor bemoedigd wordt. Ik merk dan ook dat mensen het fijn vinden om naar mij toe te komen en mij hun verhaal te vertellen."

Ik kon nooit een balans vinden tussen ellende en het mogen genieten van dingen

"Daarnaast kan ik heel erg genieten van kleine dingen. Ik woon in een appartementje aan de zee. De luchten die ik vanaf daar zie, zijn altijd prachtig. In eerste instantie heb ik altijd naar de grotere dingen gegrepen. Het kwam nooit in me op dat ik ook van de kleine dingen mocht genieten. Ik kon nooit een balans vinden tussen ellende, het alles van een ander op me nemen, en het mogen genieten van dingen. Een balans vinden tussen alle prikkels die ik ervaar is nu een stuk makkelijker, omdat ik nu beter naar mezelf luister.’’

GODS LEIDING

Dit jaar kreeg Leuntje zelf de diagnose borstkanker. “In eerste instantie wilde ik het hele proces niet aangaan, omdat ik al heb gezien wat het allemaal met zich meebrengt. Maar God heeft me er als het ware naartoe geduwd. Ik voelde namelijk aan dat er iets niet goed was. Maar toen de dokter belde dat er iets gevonden was, was het nog zo klein dat het helemaal borstbesparend weggenomen kon worden. Ik heb er nu vertrouwen in dat ik beter om kan gaan met bepaalde situaties. Daar heeft de Eva cursus me ook bij geholpen. Het is nu echt de hoogste tijd dat ik aan mezelf ga denken.”

HERKENNING

Door de training Hoogsensitief Leven zijn er voor Leuntje veel puzzelstukjes van herkenning in elkaar gevallen. “Ik dacht altijd dat ik ziekelijk en zwak was en niks aankon. Een stresskip met veel zenuwen. Maar nu weet ik dat ik gewoon nooit goed ben omgegaan met mijn leven. Ik weet dat ik mag zijn zoals ik ben en dat geeft mij zo’n grote opluchting. Ik ben nergens toe verplicht en als ik iets afzeg maakt dat me geen verkeerd mens.”

Hooggevoeligheid moet meer in de belangstelling komen

"Dat wil ik ook als tip meegeven aan anderen die hoogsensitief zijn. Ga er veel over lezen en zoek er, als je daaraan toe bent, hulp voor. Denk niet dat je raar of zwak bent. Ik hoop dat hooggevoeligheid ook wat meer in de belangstelling komt. Ik heb namelijk gemerkt hoe belangrijk het is als er herkenning is. Alles valt op z’n plaats als je weet hoe je ermee om moet gaan.”

EVA’S TRAINING HOOGSENSITIEF LEVEN

Groei, ontdek en geniet! Met Eva’s online training ontdek je hoe je ontspannen en nuchter kunt omgaan met hoogsensitiviteit. 

Geschreven door

Eline de Bruin

--:--