Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Levenslustige honderdplussers in '100UP'

'Vol eerlijke bespiegelingen over het leven'

Deel:

“Zeventig jaar duren onze dagen, of tachtig als wij sterk zijn. Het beste daarvan is moeite en leed, het gaat snel voorbij en wij vliegen heen.”

Aldus de dichter van Psalm 90. Inmiddels worden we gemiddeld iets ouder dan in Bijbelse tijden; wereldwijd zijn er zelfs steeds meer mensen die de honderd passeren. Hoe is het om zo’n hoge leeftijd te bereiken? Dat onderzoekt de Peruaans-Nederlandse filmmaker Heddy Honigmann in de documentaire 100UP. De regisseur, bekend van bekroonde docu’s als O Amor Natural en Het ondergronds orkest, ging wereldwijd op zoek naar markante honderdplussers, die ze interviewde en volgde in hun dagelijkse bezigheden. Het resulteerde in een reeks fraaie, prettig voortkabbelende portretten, vol eerlijke bespiegelingen over het leven.

Moeite en leed, zoals de psalmdichter beschrijft, zijn de hoofdpersonen van 100UP zeker niet bespaard gebleven. Ze verloren geliefden, maakten rampen en oorlogen mee, kampen met fysieke gebreken. Maar wat deze hoogbejaarden met elkaar delen, is dat ze zich daar niet door laten kisten. We ontmoeten onder anderen een Peruaanse arts die nog dagelijks in een ziekenhuis voor armen werkt, een Noorse boerin die nog trouw haar dieren verzorgt, en een seksuologe in New York die nog steeds cliënten adviseert.

Lees ook: ‘Nomadland’: ontroerend beeld van een modern nomadenbestaan
Lees ook: ‘Nomadland’: ontroerend beeld van een modern nomadenbestaan

Honigmann houdt van observeren en laat haar hoofdpersonen graag rustig hun gang gaan. Wanneer ze met hen in gesprek gaat, blijft ze altijd vriendelijk en beleefd. Dat is prettig, maar het levert ook weleens gemiste kansen op. Soms zou je meer willen weten, meer verhalen willen horen. Dat neemt echter niet weg dat de levenslust van deze mensen enorm inspireert.

100UP, mede geproduceerd door de EO, is een van de vele bioscoopfilms die vorig jaar al zouden verschijnen en vanwege de lockdown op de plank werden gelegd. Als alles meezit, is de film vanaf 10 juni te zien in het filmhuis, anders biedt thuisbioscoop Picl uitkomst.

Bekijk de trailer van '100UP'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

100UP

Documentaire van Heddy Honigmann. Filmwijzer: alle leeftijden. Vanaf 10 juni (onder voorbehoud) in de bioscoop en op Picl.nl.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--