Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lezersvraag: hoe is het na je dood?

Wat gaan we doen in de eeuwigheid?

Vraag van een lezer: "Wat houdt het eeuwige leven eigenlijk in?!"

Deel:

Antwoord van Reinier Sonneveld:

Over wat er gebeurt na je dood, staat verrassend weinig in de Bijbel. Je bent bij God en daar is het goed, dat is het wel zo’n beetje. Maar wat er daarná gebeurt, dus ná het ‘leven na de dood’, daarover staat veel meer. Dat is namelijk de periode dat iedereen die dood was, weer tot leven is gekomen, en hier op aarde met God zal leven. Dat heet in de Bijbel ‘de nieuwe aarde’.

Daar kun je meer over zeggen. Het belangrijkste staat in de laatste twee hoofdstukken van de Bijbel. Daar gaat het over een gigantische stad van goud, het Nieuwe Jeruzalem geheten, die uit de hemel naar beneden zakt en landt op aarde. Daar is geen ellende meer, altijd straalt er licht, God is er altijd bij, en alle volken van de aarde stromen toe.

Jeruzalem 2.0
Het is dus een stad die van boven naar hier beneden zakt. Dat is dus onze uiteindelijke bestemming, hier op aarde. En die aarde wordt ‘nieuw’ staat er dan. Dat Griekse woordje kun je beter vertalen als ‘vernieuwd’, ‘gerenoveerd’ of heel hip ‘2.0’. Die nieuwe realiteit is dus niet spiksplinternieuw, maar het is onze wereld die een grondige opknapbeurt krijgt.

En dat betekent dat je er best wel íets over kunt zeggen. Niet veel, maar wel dat er best veel overeenkomsten zullen zijn met ons leven nu op aarde en straks op aarde. We weten dat er geen dood, ziekte en verdriet meer zullen zijn, maar er is weinig reden om te denken dat veel uit onze cultuur dan zal zijn verdwenen. Waarom zouden allerlei uitvindingen bijvoorbeeld weg zijn? Dat zijn toch goede gaven van God? Ze kunnen weliswaar misbruikt worden, maar daarvan is dan geen sprake meer.

Daar is het eeuwige leven ook niet saai. Het is een misverstand dat alleen ellende ons leven spannend zou maken. Er is veel meer dat ons voor verveling kan behoeden. Ellende hebben we daar helemaal niet voor nodig. De meeste mensen kennen dagen dat ze niet lijden, maar zich ook bepaald niet vervelen. Dat zijn bijvoorbeeld dagen waarop je een grote klus klaart, veel leert, een spannende reis meemaakt of prachtige dingen ziet of hoort.

Hard werken
Er staat dat er geen ‘tranen’ zullen zijn op de nieuwe aarde, maar niet dat er geen ‘zweet’ zal zijn! Misschien moeten we nog steeds werken en is dat ook wel uitputtend. Maar wat zou daar slecht aan zijn? Hard werken kan heel lekker zijn. Ik vermoed dat we nog steeds spannende, uitdagende, misschien zelfs enge dingen meemaken. Er valt een eeuwigheid te leren, ontdekken, genieten, reizen en uit te vinden.

 
Heb je ook een vraag over God of de Bijbel? Stuur een berichtje naar de redactie van EO Geloven en we leggen hem voor aan Reinier Sonneveld.

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--