Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lieve Tweede Kamer,

Blog van Tijs van den Brink

Nu er een nieuw kabinet is begonnen, kunt u ook echt van start met het controleren van de nieuwe regering. Natuurlijk, u was al missionair, maar moest een beetje droogzwemmen, omdat er nog een oud kabinet zat. Maar nu kunt u los. Mijn vriendelijke verzoek: doe dat dan ook!

Deel:

Nee, deze column is geen pleidooi om over ieder stukje in de krant Kamervragen te stellen. Dat is allemaal nergens voor nodig. Toch zou het wel fijn zijn als u het nieuws goed volgt, dat kan u helpen bij uw controlerende taak. Wij journalisten controleren ook weleens wat namelijk.

Neem de persconferentie van minister Kuipers op dinsdag 25 januari. Tijdens die persconferentie liet hij twee plaatjes zien die suggereerden dat je bijna niet in het ziekenhuis komt als je geboosterd bent. Dat is een onterechte suggestie. Weet u nog waarom we in lockdown gingen toen omikron op ons afkwam? Dat was omdat het vaccin minder goed werkt tegen omikron. En zeker, het helpt nog steeds heel erg als je gevaccineerd bent, en het boosteren helpt ook nog wel extra, maar niet zo goed als Kuipers suggereerde. Toch repte uw Kamer er met geen woord over tijdens het debat op de dag na de persconferentie. Waarom eigenlijk niet? Waarom werd dit niet weersproken?

Een week eerder gebeurde min of meer hetzelfde tijdens het debat over de regeringsverklaring. In het coalitieakkoord wordt wonderbaarlijk veel geld uitgegeven, veel meer dan de afzonderlijke partijen zich hadden voorgenomen in hun verkiezingsprogramma’s. Tal van journalisten en economen schrokken zich een hoedje: hoe kan dit zomaar, zonder democratische legitimatie en waar gaat dit toe leiden?

Je zou verwachten dat u, lieve Tweede Kamer, de regering daar langdurig en fundamenteel over zou bevragen. Het gebeurde maar mondjesmaat. U was met z’n allen, van links tot rechts, vooral druk met uw eigen omgangsvormen, met het niet structureel verhogen van de AOW-uitkering en met de gevolgen van de inflatie voor de koopkracht.

Het zou goed zijn als u zich realiseert dat we maar één Tweede Kamer hebben en dat ministers maar matig bereid zijn op cruciale momenten verantwoording af te leggen in de media. Dat is hun goed recht, maar het maakt uw verantwoordelijkheid alleen maar groter. Juist in deze tijd waarin het vertrouwen in de politiek is verkruimeld, hoop ik dat u als een leeuw de regering zult controleren. Het is harder nodig dan ooit.

Succes bij uw werk!

 

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--