Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Linda's dochter raakte zwanger op haar achttiende

Moeder van een tienermoeder

Amy, de dochter van Linda (53), raakte op haar achttiende zwanger. Toen ze het ontdekte, was haar relatie uit. Ze woonde nog thuis en de aanstaande grootouders kwamen meteen in actie om een babykamer te maken. “Ik verloor een beetje van mijn vrijheid”, vertelt Linda. “Tegelijkertijd geniet ik enorm van kleindochter Rosalie. Dat lukt nu bewuster dan toen onze eigen kinderen klein waren.”

Deel:

Het was even schrikken toen Linda hoorde dat haar dochter zwanger was en tienermoeder werd. “Ze was al veertien weken. Amy was ziek geweest en tien kilo afgevallen. Dat kwam door de misselijkheid. Ze had antibiotica gekregen en ik hoopte dat dit geen schade aan het kindje aangebracht had”, vertelt Linda. “Maar ik ben praktisch ingesteld en ging al snel aan de slag. Er moest veel geregeld worden. Mijn man maakte een babykamer op zolder.”

Speciale band

Als baby was Rosalie erg onrustig. “Dat was vermoeiend, want je bent geen vijfentwintig meer. Amy werkte toen vier dagen, dus veel van de zorg kwam op ons neer. Maar nu is ze drie jaar en gaat het heel goed. Doordat ze bij ons in huis woont, heb je als opa en oma een hele speciale band met haar. Amy is de moeder die haar opvoedt, maar wij maken ook alles van dichtbij mee”, zegt Linda.

“Toen onze kinderen klein waren, genoten we van hen, maar was je ook druk met het naar school brengen en halen, opvoeden en de huishouding. Nu je wat ouder bent, neem je er de tijd voor en geniet je er bewuster van.” Inmiddels heeft een andere dochter van Linda een zoon gekregen. “Het is leuk om een jongen in de familie te hebben, want zelf hebben we alleen meiden. Elke woensdag pas ik op hem en op Rosalie. Dat vind ik heerlijk om te doen.”

'Ik ben heel trots op mijn dochter'

Oma Linda geniet er vooral van om met de kleinkinderen te knuffelen. “’s Ochtends roept Rosalie vaak om te informeren of ik al wakker ben”, lacht ze. “Ze is ook altijd erg blij als mijn man thuiskomt. Dan gaat ze lekker met hem kroelen of verstoppertje met hem doen. Dat is heel leuk. Ik geniet elke dag van het oma-zijn. Het is mooi om te zien hoe Rosalie opgroeit en hoe Amy het doet als jonge moeder. Ik ben heel trots op haar. Het is niet makkelijk voor mijn dochter, want je weet niet wat de toekomst brengt. Ze neemt de opvoeding serieus en is consequent voor Rosalie. Dat vind ik heel knap als je zelf nog zo jong bent.

Veel begrip

Wat ook fijn is, is dat we veel steun kregen vanuit de kerkelijke gemeente. Toen ik hoorde dat Amy tienermoeder werd, vond het ik het best spannend hoe iedereen zou reageren. Maar we kregen meteen veel begrip van vrienden, familie en gemeenteleden. Ook zaten er soms enveloppen in de bus met geld voor Amy en haar kindje. Dat vonden we heel bijzonder.”

Lees ook: Corries dochter werd tienermoeder toen ze veertien was

Geschreven door

Corina Schipaanboord

--:--