Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Low budget duurzaamheid

Duurzaam leven is een lastig klusje. En duur? Wilbert van de Kamp gaat met en voor jou op zoek naar de antwoorden. Vandaag de vraag: hoe kun je duurzaam leven als je niet zoveel te besteden hebt? 

Deel:

Als reactie op een van mijn eerdere blogs kreeg ik de vraag: maar duurzaam leven, hoe doe je dat nou als je niet zoveel te besteden hebt? Een goede vraag, want duurzaamheid lijkt soms alleen maar over warmtepompen en zonnepanelen te gaan, iets wat niet iedereen zomaar kan betalen. Allereerst: goed nieuws! Weinig geld te besteden betekent vaak ook al dat je duurzamer leeft. Een gloedjenieuwe elektrische auto is namelijk zeker niet altijd de meest duurzame optie

Wat kan je dan wel doen met weinig geld? Ik zet wat dingen onder elkaar.

  • Groenten en fruit die in het seizoen zijn, zijn goedkoper. Om nog langer van die groenten en fruit te genieten kan je ze inmaken of wecken.
  • Repareer! Het is vaak duurder om spullen nieuw te kopen dan dat je ze repareert. Zelf niet zo handig? Voor een appel en een ei kan je spullen bij een Repair Café laten repareren.
  • Eet meer planten. Groente en fruit zijn een stuk goedkoper dan vlees en ook nog eens een stuk duurzamer!
  • Zoals ik in mijn column over kleding al liet zien: nieuwe kleding kopen is eigenlijk nooit duurzaam. Kies voor tweedehands, of repareer je kleding.
  • Als je niet zoveel geld hebt om aan eten te besteden, dan is de kans klein dat je veel verspilt. Heb je toch iets over? Kijk of er een buurtkastje in de buurt is, waar je de spullen die je niet gebruikt aan anderen kunt geven.
  • Koop op de markt. Naast het feit dat spullen hier goedkoper zijn, wordt er ook minder plastic gebruikt. Twee vliegen in een klap dus!
  • Kijk welke dingen je kunt lenen in plaats van kopen. Spullen lenen bij de buren kan bijvoorbeeld via Peerby.
  • Zou je wel zonnepanelen willen, maar zie je op tegen de kosten? Wist je dat je ze ook kunt huren? Op deze site van Zelfstroom vind je er meer informatie over.

Hier

Genoeg geld

Heb je wél meer dan genoeg geld? Overweeg dan eens om spullen te kopen voor de voedselbank. Vooral producten voor persoonlijke verzorging (tandenborstel, shampoo, tandpasta), luiers, koffie, thee en toiletpapier kunnen nét dat artikel zijn dat je niet meer kunt betalen als je het niet breed hebt. Doe het: kost weinig moeite, maar betekent enorm veel.

Tenslotte; deze column heb ik natuurlijk niet geschreven met het doel om te zeggen dat je het met weinig geld makkelijker hebt. Maar als je het hebt over duurzaamheid is weinig uitgeven en gebruiken een goed begin. 

De komende maanden gaat Wilbert op zoek naar antwoorden op vragen over duurzaamheid. Over welk onderwerp wil jij meer weten? Laat het hem weten via een reactie op deze Facebook-post

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--