Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Majoor zonder kapsones

Waarheid op straat

Majoor Bosshardt; je kent haar wellicht van dat fragment met Herman Brood in Villa Felderhof, waar ze moederlijk zijn rug insopt terwijl hij een bad neemt. Een fragment dat tekenend is voor wie ze was. Een nuchtere vrouw, die haar mannetje stond in welk milieu dan ook. Tussen haar en de ander was er geen kloof. In deze aflevering van Moderne Profeten vertelt theoloog Kees van Ekris het verhaal van Alida Bosshardt. Wie was zij? En wat kunnen wij van haar leren? De twee belangrijkste lessen uit de podcast.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Niet denken, maar doen

Alida gaf haar leven al jong aan het Leger des Heils. In de eerste jaren werkte ze in een kindertehuis. De situatie: Na-oorlogs, 100 kinderen en 40 moeders in een oud pand. Altijd gebrek aan alles. Problematieken van drank, geweld, woningnood, armoede en verwaarlozing. Bosshardt deed niet moeilijk, ze dééd. Met een bakfiets door de binnenstad haalde ze spullen voor het tehuis; voor de kinderen en voor de moeders. In die tijd kwam ze ook vaak op de Zeedijk. En daar zag ze die problemen in een nog heftiger vorm. En het was daar dat ze besloot: ‘Dit is een plek waar het Leger des Heils een post zou moeten hebben. Zoveel nood, hier moet heil gebracht worden.’ Niet wegkijken, niet gaan filosoferen over de situatie, nee: denken in termen van heil. Hier zijn mensen in nood die God en ons nodig hebben.

Eenvoud en eerlijkheid

De majoor was regelmatig op tv te zien. Juist in die televisiewereld - in een cultuur van schijn en welvaart - herinnerde Majoor Bosshardt mensen ook aan een andere tijd, aan echtheid, aan andere idealen, aan een andere levensstandaard. Misschien was zij ook voor velen een herinnering aan vroeger, aan de eenvoud die je kon proeven bij je grootouders of bij een oude tante die nooit getrouwd was en die toch op de een of andere manier gelukkig was, écht gelukkig met haar rustige en eenvoudige leven. Zonder pretenties en wijs. Er zit een eerlijkheid, een eenheid des levens en een vorm van onschuld in haar die anderen opende, ontroerde, die anderen ook eerlijk maakte en open.

Meer Moderne Profeten?

Luister hier alle afleveringen!

Meer Moderne Profeten?

Op zoek naar inspirerende podcasts?

Schrijf je in en blijf op de hoogte!

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

Geschreven door

Esther Tims-Van Helden

--:--