Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maranka (41) trekt met haar hond rond in een camper

Kijk aflevering 6 van 'De HuizenFixers' nu op NPO Start

De 41-jarige Maranka is samen met haar hond Posy op zoek naar een plek wat ze eindelijk haar thuis kan noemen. Nu slaapt ze voornamelijk in haar camper en past ze op huizen van vrienden.

Deel:

Buiten de boot

Hoewel Maranka al de hele wereld heeft rondgereisd, is ze nu toch op zoek naar een vaste woonplek in Nederland. Vijf jaar geleden gooide Marinka het roer om: ze verkocht alles en pakte haar backpack om te gaan reizen. Dat was op dat moment precies wat ze nodig had. Maar een aantal jaar later toen ze weer terugkwam bleek er een hele hoop veranderd te zijn op de Nederlandse woningmarkt waardoor ze nu buiten de boot valt. Maranka reist in haar camper samen met haar hond Posy het hele land door, op zoek naar logeeradressen bij vrienden en familie. In geval van nood slaapt ze in de camper. Dat is in het voorjaar nog wel uit te houden maar in de koude wintermaanden is dat bijna niet te doen.

Onrust

Hoewel het rondtrekken en vrij zijn bij Maranka past, zou ze het toch ook wel heel fijn vinden om een eigen plekje te hebben. Ze is op zoek naar vastigheid om ook sociale contacten te kunnen onderhouden. Ze blijft met haar bus nu maar een beetje rondjes rijden om iedereen te zien en ze zou graag ook eens iemand bij haar thuis willen uitnodigen. Iedereen vindt haar leven er altijd super leuk uit zien maar voor Maranka geeft het heel veel onrust. Het zoeken naar werk gaat ook niet gemakkelijk zonder vast adres.

Woon wens

Van de bank kreeg Maranka te horen dat ze zich maar beter de moeite kon besparen. De laatste jaren dat ze op reis is geweest heeft ze niet heel veel verdiend. Ze leeft nu van haar spaargeld, daarnaast heeft ze een online bijbaantje. Vanwege haar inkomen komt ze moeilijk tussen de andere mensen op de woningmarkt en zelfs bij woongroepen en antikraak woningen wordt ze afgewezen.
De plek van de ideale woonlocatie is afhankelijk van het aanbod maar het liefst zou ze in het midden van Nederland een horizontale lijn willen trekken en ergens daar uitkomen. Een echt stadsmens is ze niet maar heel ver van alle voorzieningen zou ze ook niet willen wonen. Maranka wordt niet gelukkig van een normale rijtjeswoning, bij haar mag het wel wat anders zijn. Ze heeft er zelf weleens over nagedacht om een eigen woongroep te starten. De meeste woongroepen die ze tot nu toe heeft gezien zijn haar wat te zweverig voor haar leeftijd. Maar ook de mogelijkheden van een tiny house zouden bij haar passen. Het liefste zou ze de mogelijkheid willen hebben om haar woning te kunnen verhuren als zij op reis is. Voor haar vakanties wil ze haar camper in bezit blijven houden, een parkeerplaats dichtbij de woning is een must. En uiteraard moet haar hond ook welkom zijn.

Kijk de aflevering nu op NPO Start.

--:--