Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Martineke over de EO-Jongerendag: “Tussen die duizenden jongeren voel je je gezien”

EO BEAM start opnieuw een fondsenwervingscampagne voor de EOJD

Na de succesvolle 46e editie van de EO-Jongerendag in 2022 start EO BEAM opnieuw een fondsenwervingscampagne. Met een uitverkocht Rotterdam Ahoy blijkt de behoefte aan het evenement groter dan ooit. Martineke Poppe (43) ging vroeger – net als haar dochter Hanna (13) nu – naar de EO-Jongerendag. De indruk die dat in de jaren negentig op haar maakte, staat haar vandaag de dag nog steeds bij. “Je voelde het in heel je lijf.”

Deel:

“De EO-Jongerendag was voor mij echt een soort van ‘wow’. Ik vond het altijd een enorme ervaring dat je dan die duizenden jongeren zag, die in mijn beleving erg met geloof bezig waren. Het gaf me een gevoel van herkenning: er zijn er meer die gelovig zijn,” vertelt Martineke. In het bijzonder noemt ze dat de preek altijd zo goed inspeelde op haar behoeftes van dat moment. “Het voelde alsof je een soort preek op maat kreeg. Het sloot aan op de thema’s waar je op dat moment mee worstelde en de vragen waarmee je op die leeftijd zat: het is echt voor jou.”

‘Hij is hier’-gevoel

Ze is er een keer of drie geweest, maar ze weet nog precies hoe de sfeer was. “Het was vroeger wel iets klassieker dan nu, maar ook toen was het al iets groots. Wij waren toen nog niet zoveel gewend als de tieners van nu, maar ik vond het immens. Op het programma stonden ook toen al grote internationale artiesten. Je voelde die muziek echt in je lijf, het was geweldig. Je voelde dat er een God is die aanwezig was. ‘Hij is hier’, dat gevoel.”

Ik merk bij Hanna en andere leeftijdsgenoten dat ze al alles te zien krijgen

Jaren later ging Martineke zelf bij de EO werken en keek daardoor heel anders naar dit evenement. “Ik liep daar ineens professioneel rond in plaats van als zoekende tiener. Maar ik kreeg echt kippenvel als ik daar was. Mijn dochter was toen nog heel klein, maar ik dacht vaak: ik hoop ooit dat Hanna als tiener hier naartoe kan. Vorig jaar kwam de oproep voor de fundraising en ik wilde zo graag dat ze diezelfde beleving zou ervaren als ik toentertijd. En dat kon gelukkig door de geslaagde fundraising. Ik weet nog precies hoe bijzonder ik het vond dat ze dit ook ging meemaken toen ik haar erheen bracht.”

“Ik merk bij Hanna en andere leeftijdsgenoten dat er online zoveel op hen afkomt. Ik vind het mooi dat ze bij de EO-Jongerendag in die beleving van dat moment zit. Ze ziet daar jongeren die aanbidden en hoort een verhaal dat voor haar bedoeld is. Die onderdompeling in de belevenis van geloof vind ik heel belangrijk. En ik ben ervan overtuigd dat, net als toen ik jong was, God daar is op dat moment. Ik denk dat je als tiener dat ook zo ervaart en dat het een bodempje legt: het is een herinnering aan een warm gevoel. Daarom vind ik het belangrijk dat de EO-Jongerendag blijft bestaan. Het heeft echt impact.”

Het doet nog steeds hetzelfde met haar als dat het met mij deed

Daarnaast laat het volgens Martineke zien dat geloven een feest kan zijn. “Ik vind het belangrijk dat ze mag ervaren dat geloof vreugde en plezier geeft. En ik denk dat de Jongerendag dat ademt. Er is aandacht voor moeilijke onderwerpen en worstelingen, maar wel gevuld met hoop. Tussen die duizenden jongeren voel je je gezien. Je staat daar met zijn allen en je voelt allemaal de vreugde. Ik merkte dat ook aan Hanna, want ze kwam heel blij terug. Ze had echt heel veel plezier gehad. Het doet dus hetzelfde met haar als dat het met mij deed.”

Persoonlijke God

Ze merkt dat veel jongeren op die leeftijd het geloof vooral nog aan het ontdekken zijn. “Dat er dan zo’n bruisend evenement is om die zoektocht te ondersteunen, vind ik heel mooi. Ze kunnen tegenwoordig van alles zien en naar van alles toe, dan is het wel tof dat dit er ook is. Dat er een plek is waar ze zich echt gezien voelen. Dat er ruimte is om zichzelf te ontwikkelen in het licht van God en dat ze zich gekend voelen door Hem. Ik hoop dat deze dag hen helpt om een persoonlijk geloof te ontwikkelen, waarin God een persoonlijke God is.”

Weet jij je eerste EO-Jongerendag nog?

Tienduizenden jongeren die Gods liefde ervaren. Groeien in geloof door inspirerende muziek, sprekers en verhalen. Help mee om samen weer een onvergetelijke dag neer te zetten voor de jongeren van nu. Bouw je mee? Klik hier

--:--