Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maurice de Hond vs. het RIVM (2)

Column van Tijs van den Brink

Deel:

Deze week een jaar geleden schreef ik in het Visie-magazine een column waar ik op de social media tot de dag van vandaag met enige regelmaat aan herinnerd word, en niet per se in waarderende zin. De kop was ‘Maurice de Hond versus het RIVM’

De kwestie is: hoe wordt het coronavirus overgedragen? Het RIVM zei (en zegt): de overdracht van het virus verloopt vooral via fysiek contact zoals handen geven en via druppels die vrijkomen bij praten en niezen. Maurice de Hond zei (en zegt): het gebeurt vooral via minidruppeltjes (aerosolen genaamd) die in afgesloten ruimtes door de lucht zweven en dus verder komen dan anderhalve meter.

De kwestie is van belang omdat een andere manier van virusoverdracht kan leiden tot andere voorzorgsmaatregelen. Kort door de bocht: als het virus vooral via fysiek contact en druppels wordt overgedragen, is anderhalve meter afstand houden de heilige graal; als het virus zich verspreidt via aerosolen, is goed ventileren de belangrijkste maatregel.

Deze week zette het RIVM een kleine maar toch opmerkelijke stap. Waar tot nu toe op zijn website werd gezegd dat niet bekend is of het virus wordt overgedragen via aerosolen, wordt nu gezegd dat ‘onder bepaalde omstandigheden besmetting kan plaatsvinden via aerosolen’.

Overigens is de situatie niet zwart-wit: er zijn diverse momenten geweest waarop wetenschappers van het RIVM en het OMT hebben aangegeven dat overdracht via aerosolen tot de mogelijkheden behoort. En het kabinet heeft geld uitgetrokken om de ventilatie op scholen te verbeteren. Maar tot een aanpassing van de website had het nog niet geleid. Nu dus wel.

Oók op de RIVM-website staat sinds enige tijd dat de kans dat het virus zich verspreidt via oppervlaktes (deurklinken, trapleuningen, winkelkarretjes etc.) en pakketjes klein is. Dat betekent, lijkt me, dat we onze handen iets minder stuk hoeven te wassen, in ieder geval zolang we geen handen geven.

Nu het RIVM deze stappen heeft gezet, moet het kabinet ook een stap zetten. Waar in de basiscommunicatie tot nu toe is gezegd ‘handen wassen, testen bij klachten en afstand houden’, zou op z’n minst (net als bijvoorbeeld in Groot-Brittannië) ‘ventileren’ toegevoegd moeten worden.

Over een jaar, of eerder, of later, vast een nieuwe update van de stand van de wetenschap op dit punt!

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--