Ga naar submenu Ga naar zoekveld

6 Tips voor mentale selfcare

Mentale selface, hoe doe je dat?!

We vergeten het weleens, toch is voor jezelf zorgen superbelangrijk! Maar heel eerlijk... Mentale selfcare, hoe doe je dat eigenlijk?! 6 tips om er eenvoudig en ook bewuster mee bezig te zijn.

Deel:

Sta stil bij positieve dingen

Wees dankbaar en geniet. Van diepe dingen zoals een partner of kinderen, maar ook van de zon op je gezicht of dat je werk hebt. Dit werkt om stress kwijt te raken.

Werk aan psychische zelfzorg

Plan eens een dag zonder moeten in. Mensen die goed zijn in verantwoordelijkheid nemen, lopen het risico dat hun agenda helemaal volgepland wordt door anderen. Turf hoe vaak jij zegt ‘ik moet’ en verander dat in ‘ik wil’. Door dat hardop uit te spreken, train je je brein en verandert je mindset.

Verander je innerlijke beeld van stressvolle situaties

Een klop op de deur kan de politie zijn maar ook Sinterklaas. Realiseer je dat een echo van vroeger kan meespelen in hoe je nu op dingen reageert. Als je dat weet, krijg je meer zelfcompassie, hoef je niet in de overleving te schieten maar kun je het je toe-eigenen en snap je dat het logisch is dat je van een gebeurtenis emotioneel wordt

Own your own choices

En ook dingen die je overkomen, zoals corona of een ontslag. Het helpt om te zeggen: ik kies ervoor om extra diensten te draaien omdat er een tekort aan verpleegkundigen is. Van veel situaties zijn wel voordelen te bedenken. Als die er echt niet zijn, zeg dan: ik haat dit, maar ik ga er het beste van maken. Kun je dat niet meer, zoek dan hulp.

Beteugel je innerlijke slachtoffer

Schrijf een klaaglied. Maar stop daar na een uur mee, want door te klagen geef je de macht uit handen en daar word je ziek van. Slachtoffer ben je alleen als je onschuldig bent. Ga nadenken over hoe je je leven vorm gaat geven, wat een gezonde manier van geven is.

Auteur: Jeanet van der Linden

Bron: Michelle van Dusseldorp op Groot Nieuws Radio https://soundcloud.com/grootnieuwsradio

--:--