Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Met sikkeneuren verandert Moerwijk niet'

Neo de Bono zat op 7 januari in het EO-programma Crux

Succesondernemer Neo de Bono (44) gaf alles weg om uiteindelijk “net zo’n pauper als mijn buren” te worden in de Haagse Moerwijk. Zo herschrijft de gedoog-Rotterdammer de geschiedenis hier – met zijn matties van de Moerwijk Coöperatie uiteraard.

Deel:

Het is een gezellige boel in het pand van een voormalige rijwielhandel. Neo en co knappen de toko op, zodat het straks een florerende plek voor de buurt wordt. Typisch gevalletje van Moerwijk Coöperatie. Gewoon lekker aan de slag, weinig poespas en samen de levendigheid in de wijk herstellen. Iemand moet het doen!

Met haast onuitputtelijke energie trekt Neo de kar in de wijk om de werkgelegenheid en de leefbaarheid te stimuleren. Alleen vandaag even niet. Neo voelt zich niet goed en had zo verstandig moeten zijn om in z’n nest te blijven liggen. Maar dat is niet des Neo’s, weet zijn maat Raymond. “Hij staat altijd aan.” En zijn telefoon ook.

Dan eerst maar even lunchen. De vloer vlak maken met verfkrabbertjes kan straks ook nog wel. Aan tafel vallen de manschappen gretig aan. Hap, slik, weg – daar gaat weer een boterham. Tjolk, tjolk, tjolk, en leeg is dat glas met sap. Tussendoor bestrooien de Haagse heren de lokale politieke beloftes met hun ongezouten mening.

“Den Haag, de stad van vrede en recht,” werpt Neo over tafel. “Ja ammehoela, de stad van onvrede en onrecht zul je bedoelen?” Kauwende koppen knikken instemmend.

Bekijk de uitzending van 'Crux' met Neo de Bono

Voor sommigen hier is Neo een soort engel. “Het lijkt alsof je uit de hemel bent komen vallen,” zegt een vrijwilliger quasi-serieus. Maar van dat soort gevlei wórdt Neo toch een partijtje ongemakkelijk! Hij wil niets weten van de grote Neo-show. Of is het toch ook z’n eigen schuld? Waarom anders kruipt hij met z’n hoofd op tv?

Lees ook: Tijs gaat op zoek naar 'De verloren stem'
Lees ook: Tijs gaat op zoek naar 'De verloren stem'

Voor Neo is het eenvoudig. Je kunt wel de hele tijd gaan zitten sikkeneuren, maar daar verandert Moerwijk niet van. Dus begin je met een droom, en die heeft hij. Meerdere zelfs. Zijn nieuwste? Hier in de wijk een nieuw gezondheidscentrum en verzorgingshuis uit de grond stampen, net zoals in de film Patch Adams met acteur Robin Williams. Verplichte kijkkost! Want voor Neo laat de film prachtig zien hoe je op een holistische manier – op basis van liefde – iedereen kunt helpen. En niet alleen je eigen veilige clubje. Pro bono.

Dat is de crux.

--:--