Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Met welke veranderingen in de afgelopen weken ben jij wel blij?

Deze periode is lastig, zeker als je geconfronteerd wordt met ziekte of als alle maatregelen enorme (financiële) zorgen met zich meebrengen. Juist dan is het ook belangrijk om naar datgene te kijken waar je wél blij mee bent of wat je wél kunt doen, vindt Wilbert.

Deel:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

We hebben een nieuwe maand voor de boeg waarin ons ongewone leven in coronatijd wordt gecontinueerd. Er zijn genoeg mensen die nu roepen: alles wordt anders, gooi je leven om. De vraag is of dat wel zo’n goed idee is. Lees bijvoorbeeld dit stuk van Karel Smouter eens. 

Los daarvan kán de huidige periode wel een mogelijkheid bieden om kleine dingen te verbeteren. Om duurzamer te leven, om meer lokaal te eten, om meer met je buren te doen, maar ook om meer stil te zitten. 

 • Kijk op welke manier je duurzamer kunt leven. Hier vind je een overzicht van mijn columns. Of het nu gaat over je huis, over schoonmaken, over kleding of een ander onderwerp: er zijn kleine stappen die je kunt zetten. Tip: maak een klein lijstje met de dingen die je gaat doen. Elke keer iets kleins afspreken geeft een fijn gevoel. 
   
 • Leer koken: alles leuk en aardig, maar lokaal eten heeft ook z’n uitdagingen. Daarom ben ik een serie gaan maken: Koken met Knollen. Misschien heb je daar iets aan?
 • Plan meer. Ik doe bijvoorbeeld op dit moment maar één keer per week boodschappen. Dat scheelt een hoop stress, en ik vermoed - ik ben niet zo goed in rekenen - dat het nog goed voor de portemonnee is ook. 
   
 • Regel de dingen die je altijd al wilde regelen: een duurzamer energie-abonnement, repareer de dingen in huis die stuk zijn (wanneer het drukker wordt ben je misschien geneigd gewoon iets nieuws te kopen in plaats van te repareren) of regel dat abonnement op een lokale voedseldoos. 
   
 • Leer stilzitten: het is niet goed om alleen maar in de doe-modus te zitten. Begin met een dagboek om meer te reflecteren, of staar gewoon wat vaker uit het raam. 
   
 • Help elkaar: dit is het moment om elkaar te leren kennen en van elkaar te leren. Er zijn prachtige initiatieven, zoals nietalleen.nl waar een groot aantal initiatieven gebundeld zijn. Maar natuurlijk kun je dat ook in het klein doen in je omgeving of in de comments bij dit verhaal op social media.  

Vul aan in de reacties: welke dingen waar je eigenlijk wel blij mee bent ben jij al dan niet noodgedwongen anders gaan doen, de afgelopen paar weken?

Heb je een tip, aanvulling of een vraag? Laat het me weten via redactie@lazarus.nl! 

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--