Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Michel Mulder in Meer dan Goud - de Podcast

#4 Het vuur is er niet meer

In Meer dan Goud – de podcast staan in elk gesprek de levenslessen centraal die de sporters na hun carrière meenemen in hun leven.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Michel Mulder nodigde voor dit gesprek -natuurlijk- zijn broer Ronald uit. Waar hun levens tot voor kort compleet parallel liepen, is daar nu verandering in gekomen. In het gesprek staat het vuur centraal. Het vuur dat Ronald nog heeft, maar dat Michel ergens in verloren.

Verschil tussen de tweeling

‘Zeker als een tweeling hetzelfde doet, heb je misschien de neiging om hen inwisselbaar te maken. Maar zodra je deze twee ontmoet, merk je gelijk verschil. In dit geval zag Michel er al iets minder afgetraind uit dan Ronald, en daarmee zag je: de één is een actief sporter en de ander is gestopt. Aan de uiterlijkheden zie je dat al.

Het universum van Michel

Dat merkt je ook wel in het gesprek. De een zit nog in de modus van topsporter, de ander, Michel, sprak al met meer ontspanning over het schaatsen. Hij zit nu ook in het begeleidingsteam van zijn broer, is wel aanwezig bij trainingen en wedstrijden, dan kijk je op een andere manier: er staat voor hem niet meer echt wezenlijk iets op het spel. Wat er op het spel staat voor een coach is iets anders dan wat er op het spel staat als sporter. Je glundert als coach iets minder als ze winnen, en je huilt iets minder als ze verliezen. Dat is het universum waar Michel in verkeert.’

Waarom is Michel gestopt? 

‘Het blijft wel een beetje een mysterie waarom Michel eigenlijk gestopt is, want dat is natuurlijk wat we willen weten: Waarom is hij gestopt?  Ja, het vuur is er niet meer, zegt hij dan. Maar het blijft een beetje een mysterie wat dat vuur dan precies is, en waar het gebleven is.

Vuur in de vulkaan


Ik kom er wel dichtbij in het gesprek, ik wandel langs de rand van de vulkaan. En samen met Michel en Ronald kijk ik naar dat vuur, en beschouw het. Maar je moet zelf even luisteren en beoordelen of je het antwoord ontdekt. Dit is dus een gesprek met een opdracht voor de luisteraar!’

TIP: Soms was die gouden medaille een kwelling
TIP: Soms was die gouden medaille een kwelling
Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
Kijk ook het programma Meer dan Goud
Kijk ook het programma Meer dan Goud
--:--