Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Mijn man werd aangeraakt door God en veranderde totaal'

Yvonne Bijl: 'Voor het eerst vertrouw ik hem helemaal'

De man van Yvonne Bijl, Casper, staat met één been in Gods Koninkrijk en met één been in de wereld. Totdat God hem op een conferentie aanraakt. Hij besluit het roer helemaal om te gooien en kiest radicaal voor Gods Koninkrijk. “Casper en ik zitten eindelijk op één lijn. Ik heb hem nog nooit zo aantrekkelijk gevonden.”

Deel:

Yvonne Bijl: “Casper en ik zijn beiden met het geloof opgevoed. We waren er altijd al veel mee bezig. Voorheen gingen we naar een NGK, waar we beiden actief betrokken waren. Ik met name op pastoraal gebied en gebed, Casper zat achter de knoppen en hield zich met het jeugdwerk bezig. Waar ik vooral introvert ben, is Casper juist extravert. Hij was graag onder zijn vrienden. Binnen de kerk, maar ook met vrienden die niet naar de kerk gingen. Hij ging graag met zijn vriendengroep op stap en deed soms dingen die niet rijmden met mijn beeld van een persoon die op God gericht leeft.

Flirten

Casper leefde met één voet in de wereld, en met één voet in Gods Koninkrijk. Onze geloofsbasis was goed, maar we merkten beiden dat de wereld enorm aan Casper bleef trekken. Hij hield van gezelligheid en vertier. Hij was niet vies van wat flirten en een paar jaar geleden ging hij vreemd met een vriendin van mij. Daar kwam bij dat we in onze opvoeding van onze vijf dochters niet op één lijn zaten, omdat we een verschillende invulling gaven aan het geloof. Liefde tussen ons was er altijd, maar het klopte niet.”

'Hij was toch een beetje jaloers'

“Vorig jaar wilde ik graag met Casper naar de Bidden-en-vasten-conferentie van Herman Boon gaan. Ik wilde daar graag werken aan een betere relatie met elkaar en met God. Ik had namelijk door dat er echt iets niet goed zat. Eerst reageerde Casper erg sceptisch, maar toch ging hij mee. Hij was op de een of andere manier toch ook een beetje jaloers op christenen met een écht geloof, in plaats van het grijze geloof dat hij zelf had. Maar hij kon zich er ook vreselijk aan irriteren. Je handen omhoog doen om God te aanbidden, was voor hem bijvoorbeeld not done. Casper en ik wilden ook graag aan ons huwelijk werken, en naar deze conferentie gaan was daarvoor de goede stap.”

Opruimen

“Tijdens de conferentie is Casper aangeraakt door de Heilige Geest. Op dat moment begon bij hem het proces van radicale verandering. Dat ging niet altijd even makkelijk. Oude gewoonten en vrienden loslaten doet soms pijn. Ook moest Casper voor zijn baas door het stof, omdat hij op zijn werk niet helemaal eerlijk was geweest. Zo verloor hij zijn baan en had hij minder contact met zijn niet-christelijke vrienden. Maar dat was het meer dan waard. Wereldse zaken interesseren hem niet meer zo en hij heeft een heel fijne nieuwe baan gevonden.

'Ik ben weer helemaal verliefd'

Hij voelt zich enorm gezegend, met een mooie groep christelijke kerels om hem heen. We kunnen weer samen bidden en ook in de opvoeding van onze meiden zitten we eindelijk op één lijn. Casper is nu echt de man die hij hoort te zijn. Ik ben weer helemaal verliefd op hem geworden en vond hem nog nooit zo aantrekkelijk. Ik kan voor het eerst mijn man echt vertrouwen en dat komt het hele gezin ten goede. En dat is zó fijn!”

Gereinigd

“Op 12 november 2017 zijn Casper en ik gedoopt in het Veluwemeer (zie headerfoto, red.). Het verlangen om dit te doen was voor ons een heel bijzondere stap. Het voelde als een soort climax in gehoorzaamheid aan God. Casper wilde graag helemaal schoon worden van zijn verleden. Onze doop voelde als een enorme ontlading. Het kan dus blijkbaar dat je wekelijks naar de kerk gaat, van God houdt en van je vrouw en kinderen, en er toch verkeerde praktijken op nahoudt. Er is dus een weg terug naar God. We mogen nu echt een levend getuigenis zijn voor de mensen om ons heen. Caspers verandering is zeker niet onopgemerkt gebleven.”

Biddend strijden

“Tegen vrouwen die in een soortgelijke situatie zitten als ik zat, zou ik willen zeggen dat ze de kracht van het gebed niet moeten onderschatten. Besef goed dat er een geestelijke strijd gaande is rondom je huwelijk en gezin. Ruzies liggen al gauw op de loer. Dit kun je alleen tegengaan door te strijden in gebed. Zoek vrouwen om je heen die meebidden. Bid voor elkaars huwelijk. Ik ben ervan overtuigd dat we moeten leren getuigen in plaats van overtuigen. Bij mij en Casper veranderde de situatie door Gods ingrijpen, niet door onze discussies over de invulling van het geloof. We lopen God soms voor de voeten door te denken dat we weten wat we moeten doen om een goed voorbeeld te zijn, maar alleen God kan het echte werk doen. Alle eer aan Hem!”

Dat het soms ook anders kan lopen, vertelt het verhaal van Jannie, die scheidde en hierdoor haar vrienden verloor. Lees hier haar verhaal. "Het was een bizarre confrontatie met mezelf en de mensheid om me heen.”

Geschreven door

Ruth Blankesteijn-Petri

--:--