Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Mijn moeder vertrok gezond en kwam nooit terug”

Presentatrice Cilly Dartell in ‘De Kist’

Nog voordat Cilly Dartell als presentatrice van ‘Hart van Nederland’ de journalistiek in gaat, staat ze als actrice in het theater. In die periode verliest ze haar moeder door een tragisch ongeluk. In ‘De Kist’ spreekt presentator Kefah Allush met Cilly over leven en dood.

Deel:

Het is 1980. Cilly Dartell is 22 en woont bij haar ouders. Op een zondagmiddag zit ze op haar zolderkamer als haar vader belt. Zijn woorden zetten haar wereld op de kop: “Moeder is verongelukt.”

Noodlot
Moeder Dartell gaat elke week op bezoek bij haar tante Jo in Amsterdam. De ene keer om haar was op te halen of te brengen, de andere keer gewoon voor het gezelschap. Als ze die bewuste zondagmiddag onderweg is naar Amsterdam, slaat op de A2 het noodlot toe.

Ik was er niet aan toe geen moeder meer te hebben

Cilly’s moeder rijdt nietsvermoedend op de rechterrijbaan wanneer een auto vanaf de vluchtstrook invoegt. De auto maakt echter niet eerst voldoende snelheid op de vluchtstrook om daarna pas in te voegen, maar voegt direct vanuit stilstand in. Moeder Dartell rijdt op dat moment met honderd kilometer per uur op de langzaam rijdende auto in. Ze is op slag dood. Cilly: “Mijn moeder ging gezond de deur uit en kwam nooit meer terug. Dat is nog steeds moeilijk te bevatten. Ik was er nog helemaal niet aan toe om geen moeder meer te hebben.”

Later blijkt dat de invoegende auto bij een criminele organisatie hoort. De misdadigers gebruikten de vluchtstrook om gestolen goederen over te laden in een andere auto. “Dat gaf een nare bijsmaak aan het geheel. Zij vonden het waarschijnlijk erger dat ze gepakt werden, dan dat ze iemand hadden doodgereden.”

Droom
Het lichaam van Cilly’s moeder ligt opgebaard in het uitvaartcentrum vlakbij het huis van de familie Dartell. Cilly durft geen afscheid van haar te gaan nemen. Hoewel haar zus – die moeder geïdentificeerd heeft – zegt dat ze er mooi uitziet, is Cilly te bang voor de aanblik van het verongelukte lichaam. Die nacht krijgt ze een droom:

“Ik droomde dat de bel ging. Ik liep naar beneden, deed de deur open en daar stond mijn moeder. Ik vroeg: ‘Waarom bel je aan?’ Zij: ‘Ik heb natuurlijk geen sleutel meer. En ik ben nu toch aan de overkant dus ik kom even gedag zeggen.’”

De droom maakt grote indruk op Cilly. “Opeens was het heel duidelijk voor me: als zij bij mij afscheid komt nemen, dan kom ik ook bij haar. Het was ineens zo vertrouwd dat ik het niet meer eng vond. Toen ben ik dus tóch gegaan. Ze lag er inderdaad prachtig bij.”

Het hele gesprek tussen Cilly Dartell en Kefah Allush zien? Bekijk hier de aflevering van ‘De Kist’ (zondag 5 februari 23.35, NPO2):

--:--