Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mijn schoonmoeder bemoeit zich met alles

Mijn schoonmoeder en ik kunnen niet goed met elkaar overweg. We wonen bij elkaar in het dorp en we zien elkaar daardoor wekelijks. Niet tot mijn plezier, helaas. Ze lijkt overal wat op aan te merken te hebben: op mijn huishouden, de opvoeding van onze pubers of de manier waarop ik mijn tijd indeel. Dit is al jaren zo, en ik heb er altijd mijn schouders over opgehaald, maar ik merk dat mijn 'emmer begint over te lopen'. Wat moet ik doen?

Deel:

Hoe heb je het zover laten komen? Eerst al de keus om bij je schoonmoeder in het dorp te gaan wonen, terwijl jullie elkaar niet zo goed liggen. Ik ben benieuwd wie er eerst woonde, maar ik denk je schoonmoeder.

Ik vraag me ook af hoe het voor jouw man is. Is het zijn keuze om zo dicht bij mams te wonen? Achter wie staat hij als het erop aankomt? Ik hoop achter jou, in jouw strijd om waardering van je schoonmoeder.

creëer verandering

Ik begrijp dat je de eerste jaren wel bestand was tegen haar, waarschijnlijk goedbedoelde, bemoeienis, maar dat het je nu te veel aan het worden is. Als zij eraan gewend is geraakt dat jij toestaat dat ze zich overal tegenaan kan moeien, is dat het eerste wat je moet aanpakken. Duidelijk maken dat je niet gediend bent van haar wijze raad, maar dat je liever je eigen weg in het leven zoekt en vindt. Ik las pas een artikel waarin stond hoe grootouders dienen te kijken naar de opvoeding van hun kleinkinderen. Het devies: ‘horen, zien en zwijgen’. En dat is iets wat je jouw schoonmoeder, liefst gesteund door je man, zult moeten leren.

Mijn ervaring is dat dit vaak eerst wat onrust geeft in de relatie, maar dat veel ouders, schoonouders en grootouders deze vaardigheid graag willen leren, omdat ze er veel voor overhebben om de relatie met hun kinderen en kleinkinderen goed te hebben en te houden.

creëer ruimte

Ten tweede moet je misschien ook eens kijken of je op een andere manier wat meer ruimte kan scheppen voor jou en je gezin. Soms is het belangrijk dat je je wat meer op andere zaken richt. Ga eens minder vaak op bezoek en breng elkaar niet op de hoogte van de kleinere gezinsmomenten.

Ga voor je dit doet wel eerst te rade bij de rest van het gezin. Als zij dol zijn op oma’s duidelijke aanwezigheid en jij de enige bent die daar last van heeft, dan zul je een andere oplossing moeten zoeken. Ga eens na: waarom kon je er eerst wel tegen en nu niet meer? Zit je zelf in een moeilijke periode waarin je je onzeker voelt of zijn er veel spanningen, waardoor jouw draagkracht kleiner is? Dan is het beter om eerst te werken aan je zelfvertrouwen, waardoor je beter leert omgaan met ‘oma weet het beter’. En misschien kun je gewoon aan alle fronten werken: jezelf onder handen nemen, meer grenzen gaan stellen en duidelijker zijn naar je schoonmoeder.

Fina van de Pol

Meer artikelen lezen over opvoeding? Dat kan hier

Fina van de Pol

Fina

Fina van de Pol-Drent is psycholoog, orthopedagoog, seksuoloog en provocatief coach/therapeut.

Zij geeft regelmatig lezingen en workshops, schrijft artikelen en columns en is een van de deskundigen in het panel van de vragenrubriek van de Eva.

--:--