Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Minicollege over de overgang in radioprogramma 'Open Huis'

'Klachten vaak niet herkend'; zaterdag, 14.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

Opvliegers, hartkloppingen, slaapproblemen, concentratiestoornissen, angstaanvallen en zelfs depressieve gevoelens. Tachtig procent van alle vrouwen tussen de 40 en 60 krijgt dit soort klachten wanneer ze in de overgang raken. Hoe komt dit? Wat kun je eraan doen? Mirjam van 't Veld en Marcelle Meesters geven in Open Huis (EO) een minicollege.

De levensfase waarin de eierstokken geleidelijk ophouden het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen te produceren, wordt de overgang genoemd. Tijdens de overgang kunnen allerlei fysieke en mentale klachten ontstaan. In Nederland zijn 1,6 miljoen vrouwen in de overgang, maar ondanks de huidige medische kennis is er nog veel onduidelijk rondom de overgang. 

Burn-out of overgang?

Daar komt bovenop dat  bijna iedere vrouw de overgang anders ervaart. Veel vrouwen weten niet eens dat hun klachten door de overgang worden veroorzaakt. Huis- en bedrijfsartsen plakken er vaak onterecht het label 'burnout' op.

Veel vrouwen weten niet dat hun klachten door de overgang worden veroorzaakt

Mirjam van 't Veld, bestuursvoorzitter van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, vindt dat dit anno 2021 echt niet meer kan. Daarom trekt ze aan de noodrem. Samen met een team medisch specialisten van ziekenhuis Gelderse Vallei en communicatie-adviseur Marcelle Meesters, stelde ze een complete, praktische gids samen voor vrouwen in de overgang, om deze periode in hun leven goed te kunnen doorstaan: Overgang van top tot teen.

'Nog steeds taboe rond overgang'

Ondanks dat de helft van de wereldbevolking er vroeg of laat dus mee te maken krijgt wordt er weinig over gesproken. Er heerst anno 2021 nog steeds een taboe rondom dit onderwerp. Dat is niet zo gek want het heeft te maken met ongemak rond het vrouwenlichaam: menstruatiebloed, vrouwelijke seksualiteit en vagina’s, onvruchtbaarheid, psychiatrische aandoeningen, ouder worden en overmatig zweten. In Open Huis gaat Petra de Joode hierover met de auteurs van Overgang van top tot teen in gesprek. 

Mirjam van 't Veld en Marcelle Meesters in 'Open Huis'

De overgang is een onderwerp dat Mirjam van 't Veld, bestuursvoorzitter van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, en communicatie-adviseur Marcelle Meesters persoonlijk raakt. Daarom schreven ze samen het boek Overgang van top tot teen. Zaterdag geven beide dames op NPO Radio 5 een mini-college over dit onderwerp in het radioprogramma Open Huis. Samen met presentatrice Petra de Joode beantwoorden ze vragen van luisteraars en geven ze tips. 

Zaterdag 17 april, 14.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Getty Images

--:--