Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mirjam Bouwman over corona-uitbraak in woonplaats Heerde

'Het is echt bizar wat hier gebeurt'; zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

EO-presentator Mirjam Bouwman woont in Heerde, dat in het nieuws is door het hoge aantal coronabesmettingen. In het radioprogramma EO Live vertelt ze wat dit met de hechte dorpsgemeenschap doet. In haar eigen kerkelijke gemeente stierven vijf mensen door het virus. 

Het Noord-Veluwse dorp Heerde, waar Mirjam Bouwman woont, is relatief een van de zwaarst getroffen gemeenten van Nederland. Inmiddels zijn al meer dan vijftien mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Vooral het lokale verzorgingshuis is zeer hard geraakt. De gemeente, die in totaal ongeveer 18.500 inwoners telt, is daardoor donkerblauw gekleurd op het kaartje van het RIVM.  

'Heerde staat stil' – luister naar het interview

Yvonne Sprunken interviewde Mirjam Bouwman zaterdag in EO Live over de corona-uitbraak in Heerder. Luister hier het interview met Mirjam terug. 

Schrijnende verhalen

Mirjam ziet in Heerde met eigen ogen de gevolgen van het om zich heen grijpende virus. Alleen al in haar kerkelijke gemeente stierven de afgelopen weken vijf mensen aan corona. Er zijn veel schrijnende verhalen. In EO Live vertelt Mirjam aan presentator Yvonne Sprunken wat deze corona-uitbraak met de lokale gemeenschap doet. 

Ook CU-burgemeester Jacqueline Koops kreeg corona-achtige verschijnselen

In Heerde geldt, net als in de rest van Nederland, dat het aantal sterfgevallen waarschijnlijk een stuk hoger ligt dan het RIVM vermeldt. Want lang niet iedereen wordt getest. Ook ChristenUnie-burgemeester Jacqueline Koops legde onlangs haar taken tijdelijk neer, vanwege corona-achtige verschijnselen. Zij werd echter niet getest, en telt daardoor niet mee in de statistieken. 

Coronabesmetting door kerkgang?

'Het coronavirus verspreidt zich over de Biblebelt', kopten verschillende media deze week. Onder meer dagblad Trouw noemde Heerde in één adem met Goeree-Overflakkee en Hasselt. De krant omschreef de wekelijkse kerkgang op de biblebelt als een mogelijke bron van de verspreiding van corona. 

EO Live: Mirjam Bouwman over corona in Heerde

Het coronavirus eist veel slachtoffers in Heerde, waar EO-presentator Mirjam Bouwman woont. In EO Live vertelt Mirjam wat dit met de hechte gemeenschap doet. Presentatie: Yvonne Sprunken. 

Zaterdag 4 april, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Shutterstock 

--:--