Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mirjam van der Vegt ontdekte tijdens haar burn-out: ‘God bewondert mij’

Wat ben je nog waard als je werkelijk niets meer kunt? Schrijver en stiltetrainer Mirjam van der Vegt moest die vraag onder ogen komen toen ze in een burn-out belandde. Het antwoord dat ze kreeg, houdt haar nog elke dag overeind. Jurjen ten Brinke gaat met Mirjam in gesprek over vallen en weer opstaan, je laten bewonderen door niemand minder van God zelf én de wijze lessen die wij kunnen leren van… bomen.

Deel:

Aan het begin van haar burn-out kon Mirjam helemaal niets meer. “Ik had uitval in armen en benen. Ik was lichamelijk helemaal uitgeput.” Toch geeft ze er in eerste instantie nog niet volledig aan toe. Pas wanneer ze op bezoek wil bij een vrouw in de buurt, komt de genadeklap. “Zelfs dat lukte niet meer. Ik weet nog dat ik voor de deur stond om aan te bellen bij die vrouw en ik kreeg mijn arm niet eens omhoog. Alle energie lekte uit me weg.”

Jij bent bedoeld voor het echte leven

Waarschuwingssignaal

“Er is een reden dat je in een burn-out raakt”, legt ze uit. “Dat is omdat je hele wezen zegt: zo niet langer. Dit trek ik niet, hier doe ik ook gewoon niet meer aan mee. Bij mij was het mijn lijf dat zei: sorry, maar ik trek aan de bel.” Ze vertelt hoe je als mens allerlei leefpatronen kunt ontwikkelen door je opvoeding of omgeving waar je in woont. “En sommige zijn gewoon helemaal niet gezond voor je. Dan klapt er iets uit en dat is eigenlijk gewoon een soort waarschuwingssignaal van: hé, jij bent bedoeld voor het echte leven. Dus dit doen we niet meer.”

Shirma Rouse: 'Ik voelde me zo geleefd dat ik op was'

Lees ook over:

Shirma Rouse: 'Ik voelde me zo geleefd dat ik op was'

Een groot cadeau

In die moeilijke periode waarin ze niets meer kan, leert Mirjam iets wat alles voor haar verandert. “Ik ontdekte dat God mij bewondert. Los van wat ik doe of heb, bewondert hij mij.” Lachend: “Dat klinkt heel arrogant, hè?” Maar de vork blijkt net iets anders in de steel te zitten. “Als God mij bewondert, dan gaat dat niet over mij. Dat gaat over complete verbazing dat er blijkbaar een God is die zijn creatie zó bewondert dat Hij daar zelfs nog iets mee kan als die creatie helemaal niets meer kan of heeft. Dat was het grootste cadeau wat ik ooit heb gekregen in mijn leven.”

Ademen

Ze raakt er nog geëmotioneerd van wanneer ze het vertelt. “Ik werd helemaal warm, helemaal rustig. En ik dacht: ik hoef helemaal niks. Ik hoef alleen maar te ademen en dat kan ik nog. Heel veel kan ik niet meer, maar ademen lukt nog.”

Wil je weten wat Mirjam daar vandaag de dag nog mee kan? En wat ze leerde van bomen? Kijk dan het volledige gesprek in Bid, bedank, bewonder op 16 juli om 09.20 uur op NPO2 of nu al via NPO Start.

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--