Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mormonen: ‘Noem ons niet langer mormoon’

Nieuwe leider mormoonse kerk kreeg openbaring van God

Ze hebben zo’n zestien miljoen volgelingen, met de Amerikaanse staat Utah als centrum: de mormonen. Maar vergeet die naam, want de nieuwe mormoonse leider Russel Nelson wil niet langer dat zijn kerk met deze “bijnaam” wordt aangeduid. En: deze opdracht komt na “een openbaring van God”.

Deel:

Met elf woorden is de échte naam van de mormoonse kerk een hele mond vol: De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Zo vreemd is het dus niet dat veel mensen deze gemeenschap tot voor kort simpelweg als ‘mormonen’ aanduidden. Ook de kerk zelf maakte in 2015 nog een documentaire met de titel ‘Meet the Mormons’ en organiseerde jarenlang een reclamecampagne met de slogan ‘I’m a Mormon’.

Ontstaan van de mormoonse kerk

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (in het Engels The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints) is gesticht op 6 april 1830 in de Amerikaanse staat New York. Joseph Smith, de oprichter, had kort daarvoor het Boek van Mormon gepubliceerd. Hiervoor had hij instructies gehad van een engel met de naam Moroni. Aan dit boek ontlenen de gelovigen hun bijnaam 'mormonen'.
> Lees meer over wie de mormonen zijn en wat zij geloven in dit uitgebreide artikel.

Hemelse inspiratie

Toch is ‘mormonen’ nooit een officiële benaming geweest en probeert de kerk al langer terug te keren naar haar oorspronkelijke naam. Maar deze verklaring is stelliger dan de vorige pogingen, stelt een mormoon-kenner in The Washington Post. “Dit kwam niet uit eigen intuïtie, maar door hemelse inspiratie. Dat is zo ongeveer de sterkste taal die je kunt gebruiken.”

Mormonen geloven dat hun 93-jarige leider Russell Nelson – als opvolger van de stichter Joseph Smith – de vertegenwoordiger van God op aarde is. Volgens kenners wil Nelson benadrukken dat de kerk geen sekte is, maar een christelijke gemeenschap.

Russell Nelson, leider van de mormonen
President van de mormoonse kerk Russell Nelson tijdens een persconferentie (ANP). Credits: Mormoonse tempel in de Amerikaanse staat Arizona (Unsplash).

Naamsverandering

De kerk moet overigens zelf ook aan de slag. Zo werd het nieuws – ironisch genoeg – bekendgemaakt via de website Mormon Newsroom. Allerlei boeken en documentaires zullen een naamsverandering moeten ondergaan.

Beeld: Mormoonse tempel in de Amerikaanse staat Arizona (Unsplash).

--:--