Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Muzikale tour van de vrijheid

Oorlogsherinnering in nieuwe muziek

Maandag 2 t/m vrijdag 6 mei om 18.30 uur bij de EO op NPO 2 en bij Omroep Gelderland

Deel:

In de 'Muzikale tour van de vrijheid' slaan de band Navarone, singer-songwriters Joe Buck en Chris Hordijk en zangeressen Coosje Smid en Laura van Kaam een muzikale brug tussen het oorlogsverleden en het heden. De muzikanten ontmoeten bijzondere mensen van wie het levensverhaal is getekend door oorlogservaringen. Deze ontmoetingen leiden uiteindelijk tot speciaal geschreven nummers die tijdens een intiem optreden ten gehore worden gebracht. 'Muzikale tour van de vrijheid' is een samenwerking tussen EO, Omroep Gelderland en het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945.

Nederlands oorlogsverleden

In de week van 4 en 5 mei maken jonge Gelderse muzikanten kennis met een verhaal uit het Nederlandse oorlogsverleden. Van het bombardement op Nijmegen tot een recente vredesmissie en van de strijd in voormalig Nederland-Indie tot de deportatie van joodse Nederlanders.

In iedere aflevering ontmoet één van de muzikanten iemand met persoonlijke herinneringen aan één van deze historische gebeurtenissen. Dit verhaal en de muziek die hen heeft geïnspireerd tijdens of na deze periode, vormt voor de muzikanten de basis voor een nieuw, speciaal geschreven nummer. In hotel De Wereld in Wageningen, een iconische oorlogslocatie, zullen deze nummers voor het eerst ten gehore worden gebracht. De muzikale vertolkingen verbinden zo de gebeurtenissen uit het verleden met het leven van de generaties van nu.

Herinneringen

Zangeres Coosje Smid maakt een muzikale ode voor de tante van Ada Terpstra. Als verpleegkundige in het Apeldoornsche Bosch, werd tante Adèle samen met bijna 1300 patiënten van de Joodse Psychiatrische instelling naar Auschwitz afgevoerd.

De Nijmeegse rockband Navarone ontmoet Bart Janssen. Als baby overleeft Bart ternauwernood het bombardement van 22 februari 1944 op de Nijmeegse binnenstad. Ondanks het feit dat Bart hier geen actieve herinneringen aan heeft, draagt hij de impact van deze gebeurtenis tot op de dag van vandaag met zich mee. De bandleden van Navarone verwerken zijn verhaal tot een nieuw lied.

De vader van Adam Versteeg werd gefusilleerd omdat hij een van de leiders was van een staking in Oost-Nederland. Zij wilden zo voorkomen dat Nederlanders werden ingezet voor de Duitse oorlogsindustrie. Laura van Kaam, winnares van The Voice Kids, verwerkt deze oorlogservaring in een speciaal voor Adam geschreven nummer.

Het verhaal van oud-marinier Robin Imthorn maakt indruk op zanger Chris Hordijk. Robin vertelt de muzikant over de traumatische gebeurtenissen tijdens één van zijn missies in Afghanistan. Chris verwerkt het verhaal van de oud-marinier in een bijzonder lied.

Als laatste ontmoet singer-songwriter Joe Buck, Josine van Aggelen. Als 7-jarig meisje zit Josine, op 3 maart 1942, samen met haar ouders in een vliegboot uit het Indonesische Java. Bij een Japanse luchtaanval komen haar beide ouders om. Josine wordt op wonderbaarlijke wijze gered. Joe Buck vertolkt haar ervaringen op bijzonder wijze in een nieuw geschreven nummer.

Hotel De Wereld

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel De Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel 'Stad van de Vrijheid'. Er kwam een einde aan vijf jaar 'onvrijheid', een litteken van een oorlog die de hele wereld verscheurd had.
Deze iconische locatie is uiteindelijk de plek waar de muzikanten hun nummers voor het eerste laten horen aan de mensen die zij eerder ontmoet hebben.

'Muzikale tour van de vrijheid' is een co-productie van Omroep Gelderland, Stichting Wageningen45 en de EO. Het wordt uitgezonden van maandag 2 mei tot en met vrijdag 6 mei om 18.30 uur, bij de EO op NPO 2 en op dezelfde dagen om 17.20 uur bij Omroep Gelderland.

--:--