Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Na een burn-out bemoedigt Rianne – zangeres Noanna – mensen met haar muziek

‘Ik durfde lang niet te zingen vanwege mijn burn-out’

Ze was enorm verkrampt en kende veel stress in haar hele wezen. Tijdens een burn-out ontrafelde Rianne van Dam (39), ook bekend als zangeres Noanna, hoe ze de vrijheid kon vinden waar ze al zo lang naar op zoek was. “Wat ik nu doe voelt niet als doen maar als zijn. Het is waar God aan dacht toen Hij mij maakte.”

Deel:

Rianne was als kind een onbevangen en creatief meisje. Op haar zesde zong ze al op het podium in de kerk: ‘Ik heb een plekje voor Jezus’. Dat plekje voor Hem kwam in de jaren erna steeds meer onder druk te staan, beginnend in de pubertijd. “Mijn perfectionisme werd aangewakkerd door de kerkelijke stroming waarin ik mij begaf, waar voor kritische vragen soms geen plek was. Het was steeds niet goed genoeg en ik deed niet genoeg. Continue had ik bevestiging nodig van God, voorgangers uit de kerk of mensen om me heen.

Als volwassene worstelt Rianne ook met haar moederschap. “Ik had een enorm schuld- en schaamtegevoel naar mijn gezin. Naar buiten was ik de vrolijke meid die klaarstond met raad, die spontaan was, maar zelf raakte ik steeds meer op de achtergrond. In 2017 kreeg ik een burn-out. Mijn lijf was volledig verkrampt. Alles voelde alsof ik enorm klemzat.

Rianne is getrouwd met Simeon (40) en moeder van Jefta (13), Juda (11) en Rozemarijn (8). Tijdens het interview komt dochter Rozemarijn, in wie ze haar creativiteit herkent, aanlopen met een waaier versierd met veertjes, takjes en papiertjes. Rianne bedankt voor het cadeautje en ontdekt dan tot haar verrassing dat het kunstwerk gemaakt is van een pagina uit Eva Magazine. 

Trampoline

In 2018 in Nieuw-Zeeland ervaart ze in een visioen (klik hier voor uitleg, red) heel duidelijk welk plan God voor haar heeft. “Ik ervoer dat ik door Jezus meegenomen werd naar God de Vader. Ik vond de ontmoeting heel spannend. De Vader nam mij in Zijn grote hand en gooide me de lucht in alsof Hij wilde zeggen: ‘shake it off!’. Ik was zo bang en krampachtig maar doordat God me zo in de lucht wierp en weer opving, alsof ik op een trampoline veerde, ontstond er zoveel luchtigheid en speelsheid. Alsof Hij wilde zeggen: ‘Ontspan maar meisje, het komt goed, ga maar spelen.’ Ik begreep eindelijk waarom God me dit liet zien; omdat ik niet snapte wat liefde, Zijn liefde, inhoudt. Deze gebeurtenis is de basis van mijn liedje Trampoline.”

God kán niet een beetje van je houden

“Daarna liet Jezus me de sterren zien. Hij had een big smile op Zijn gezicht en vroeg: ‘Rianne, hoeveel sterren zie je?’ Ik voelde me net Abraham uit de Bijbel. Zonder dat Hij of ik antwoord gaven wist ik: zoveel sterren als er zijn, zoveel houd Ik van je. God kán niet een beetje van je houden. En ik kan er met mijn gedrag niets aan af doen of bij doen. Dat is de definitie van Zijn liefde. Elke cel in mijn wezen trilde. Het is zo in mijn hart gegrift. Ik snapte en wist: Dit is Gods liefde en die is voor mij!”

Noanna

Vervolgens toonde Jezus mij de wereldbol en zei: ‘Rianne, Mijn liefde is voor iedereen. Ik begreep door het visioen dat ik hier met mijn muziek een rol in mag spelen. Alleen, vanwege mijn burn-out durfde ik lange tijd niet meer te zingen. Totdat ik door dat visioen ervoer dat God zei: ‘Ga doen waarvoor Ik je bedoeld heb’. Eindelijk kon ik me ontspannen. Ik leerde dat ik door minder te doen, meer doe. Ik hoef niet zo hard te ploeteren, het is genoeg wat ik doe.”

Noanna is Riannes artiestennaam. Deze naam is afgeleid van Nona Manis wat sweet girl betekent; een kooswoordje in het Moluks. “Ik ben voor de helft Moluks. Ook dat was een zoektocht. Ik ben veel meer terug gaan vallen op mijn roots: de vrijheid, het leven in de natuur. Dat laat mijn artiestennaam zien.” Ze begeleidt zichzelf op de ukelele. “Het is een klein instrument en ik voel me als het jongetje met de vijf broden en vissen, uit het verhaal in de Bijbel; met iets kleins kun je God blij maken.”

Spontaan zingen

Rianne is begonnen met het spontaan voor mensen zingen, zonder voorbereiding; profetisch zingen. “Dat vond ik eerst wel spannend. Je komt dichtbij mensen. Ik vraag me weleens af of ik wel op de goede weg zit. Wij mensen zien zoveel beren, hebben last van drempels en kaders. God smijt ze een voor een weg. Hij zegt: ‘Er is geen belemmering, ik heb alles al volbracht’. Voor mij is dat ook vrijheid.

Ik merk dat mensen vrijkomen van dingen door mijn liederen. Ik zing dat je van jezelf mag leren houden en je hart mag volgen, over liefde en herstel, zonder het expliciet christelijk te maken. De mensen voor wie ik zing ervaren iets van God, zonder dat ze het doorhebben.”

Liefhebben zonder bijbedoeling

“Ik noem Gods naam niet totdat mensen zo nieuwsgierig zijn dat ze er zelf naar vragen. Ik ben een undercover Jesuslover. Ik heb niet tot doel dat anderen tot geloof moeten komen. Dat is niet fair. Ik vind het veel meer integer om ze lief te hebben zonder bijbedoelingen. Om van ze te houden om wie ze zijn. Dit is wat God me aan het leren is. Het is niet de enige manier en niet beter dan andere. Het past bij mij. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: ontdek wat bij jou past, al is het een kopje thee met iemand drinken.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Anneke Houtman

--:--