Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nico de Fijter: van domineeszoon tot journalist

Al twintig jaar werkt Nico de Fijter als journalist bij dagblad Trouw. Het werk is hem op het lijf geschreven. Toch heeft het een tijd geduurd voor hij zelf doorkreeg dat hij de journalistiek in wilde. Toen hij echter het vak op het netvlies kreeg, was het volkomen duidelijk dat hij dit moest doen. Met de woorden van filosoof Gerard Dekker noemt hij het: ‘het aanvaarden van de mij toegevallen lotsbestemming’.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Kinderfeestje

Nico groeide op als domineeszoon in Groningen. Zijn jeugdjaren hebben hem in sterke mate gevormd. Zo draagt hij het christelijk geloof nog altijd bij zich. En de brede blik op de wereld, die hij als journalist dient te hebben, leerde hij van zijn ouders. Er is één verrassende gebeurtenis die voor Nico bij uitstek de waarden laat zien die hij van huis uit heeft meegenomen. Een bijzonder kinderfeestje leerde hem buiten de gebaande paden te treden, creatief te zijn en te genieten van de schoonheid van het eenvoudige.

Middelbare school

Hoewel hij goed kon leren, ging Nico’s middelbare schoolcarrière niet over rozen. Na een verhuizing kwam hij op een school waar hij het niet naar zijn zin had. En zoals het vaker gaat met pubers, bleken zijn bijbaan en vriendinnetje veel interessanter dan huiswerk maken. Het feit dat hij geen idee had wat hij wilde worden, motiveerde ook niet erg. Tot twee keer toe bleef hij zitten en hij dreigde van school gestuurd te worden. Maar toen begon het inzicht te dagen: ‘ik moet journalist worden.’ Hij zette alle zeilen bij, volgde zijn hart en werkt inmiddels al twintig jaar met veel genoegen bij dagblad Trouw.

Adoptie

Het vriendinnetje dat Nico van zijn huiswerk afhield, werd zijn vrouw. De twee zijn zielsgelukkig samen, maar in dat geluk was lange tijd ook een gemis: ze konden geen kinderen krijgen. Ook vruchtbaarheidsbehandelingen liepen op niks uit. Pas na enige tijd begonnen Nico en zijn vrouw na te denken over adoptie. Niet omdat hun kinderwens per se vervuld moest worden, maar omdat ze merkten dat er in hun leven ruimte voor was. Die ruimte wordt sinds een paar jaar gevuld door twee adoptiekindjes. Aan hen kan Nico de lessen doorgeven die hij zelf als kind leerde. En ondertussen leert hij zichzelf weer op een nieuwe manier kennen.

Over de podcast Levensbepalend

Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten. Wil je meer afleveringen horen? Luister hier alle afleveringen via de website van NPO Radio 5 https://www.nporadio5.nl/podcasts/eoonderweg

--:--