Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuw lied ‘Als het te diep is’: wanneer Blue Monday niet ophoudt

Aandacht voor depressie en somberheid

De vrolijkheid en lichtheid van de kerstperiode is voorbij, de eerste goede voornemens zijn gesneuveld en zijn de dagen nog donker. Het ADEM Project komt op deze Blue Monday met een nieuw lied: ‘Als het te diep is’. Met dit lied en #itsoknottobeok wil het schrijverscollectief depressie en somberheid bespreekbaar maken.

Deel:

In Nederland krijgt één op de vijf 18-plussers ooit te maken met een depressie. Elk jaar geldt dat voor ongeveer 5% van de volwassenen. Jongeren tussen de 18 en 34 jaar hebben er het meest mee te maken. Tijdens de coronacrisis is dat aantal flink toegenomen. 57% van de jongeren voelt zich steeds vermoeider en somberder. 74% van de jongeren tot 34 jaar heeft sinds de corona-crisis mentale klachten.

Misschien zie jij Jezus even niet, Hij ziet jou

Dit zijn schokkende cijfers en daarom vindt Filemon Peroti, initiatiefnemer van ADEM, het belangrijk om het taboe op psychische problemen te doorbreken: “In sommige kerkelijke stromingen is het hebben van een depressie een taboe. Het wordt verzwegen of juist aangemerkt als iets geestelijks wat je door gebed kunt verbreken. We willen hier een stem zijn die vooral aangeeft hoe belangrijk het is om naast iemand te staan. Loop niet om iemand heen, maar sta naast iemand – ook als je de juiste woorden niet kunt vinden.”

ADEM project

Het lied Als het te diep is geeft woorden aan de eenzaamheid die mensen meemaken in een depressie. Het vertaalt situaties die de mensen van ADEM persoonlijk of dichtbij meemaakten. Het beschrijft niet alleen de diepte waarin je weg kunt zakken, maar biedt ook hoop en perspectief; in een situatie waarin het soms eenzaam strijden is, kan het zo nodig zijn dat er iemand is die naast je staat. Dat is in dit lied verwoordt met de zin: ‘Is er iemand die voor mij de hemel verlaat, die met mij door mijn hel durft te gaan?’

Het is oké als het niet oké gaat

Volgens Filemon is altijd iemand die naast jou wil staan “En wanneer je diep in een depressie zit, raak je misschien ook wel het zicht op Jezus kwijt of vertroebelt het iets. In dit lied willen we het uitzingen: ‘Misschien zie jij Jezus even niet, Hij ziet jou, Hij staat naast je, ook als het te diep is.’ Die boodschap willen we in januari verspreiden.”

Je hoeft het niet alleen te doen: Nietalleen.nl

Het ADEM Project werkt samen met Nietalleen.nl, een initiatief van de EO en PKN. De boodschap aan mensen die de videoclip van ‘Als het te diep is’ zien is dan ook: ‘Je bent niet alleen als je je down of eenzaam voelt.’ Het is oké als het niet oké gaat.

Heb jij er behoefte aan om je verhaal te doen of om gewoon even iemand te spreken? Ga naar nietalleen.nl of bel direct 0800-1322 voor een luisterend oor.

Bekijk de videoclip van 'Als het te diep is!

Of beluister het nummer via Spotify

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Lees ook: 'God hield mij tegen toen ik zelfmoord wilde plegen’

Het ADEM Project

Initiatiefnemer Filemon Peroti (G-Time) heeft de all star-formatie Adem Project samengebracht. Jay Way, William Wixley, Christiana Bohorguez (TV programma Beste Singer Songwriter van Nederland), Abigail Martina (The Voice), Pearl Jozefzoon, Chesron, Roald Schaap, Amanda Lock (Beam Worship), Frank Vermeulen en Ann Michelle Lee maken onderdeel uit van dit bonte gezelschap. Itsoknottobeok.nl #itsoknottobeok

Geschreven door

Hedi Kruithof

--:--