Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuw seizoen 'Rail Away' start in 'Toscane van Duitsland'

Op weg naar 25-jarig jubileum; maandag, 20.05 uur, NPO 2

Deel:

Vandaag start een nieuw seizoen van Rail Away. We zijn op weg naar de sneeuw, maar het nieuwe seizoen begint vanavond in het zuidwesten van Duitsland. Deze regio staat dankzij het zonnige klimaat te boek als het ‘Toscane van Duitsland’. De vijf nieuwe afleveringen zijn vanaf vandaag tot en met donderdag 31 december en op maandag 4 januari te zien.

De route voert ons door het zuidwestelijke deel van de deelstaat Baden-Württemberg, dat grenst aan Zwitserland en Frankrijk. Het traject voert ons in deze nieuwe aflevering van Rail Away over de Höllentalbahn – door de ‘vallei van de hel’ – en dat terwijl we toch langs stations komen met lieflijke namen als Himmelreich. Het is de steilste spoorbaan op het Duitse hoofdtraject.
Kijk hier alvast naar een vijfminutenversie van de eerste aflevering: 

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In Titisee-Neustadt maken we een kort uitstapje met de Dreiseenbahn, die – zoals de naam al zegt – langs een drietal meren leidt. Daarna hervatten we in Rail Away onze tocht richting Donaueschingen. Onderweg stappen we uit bij de Vogtsbauernhof, een groot openluchtmuseum over de tradities en het boerenleven van het Zwarte Woud. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Rail Away Zwitserland Bernina Express
We zijn in 'Rail Away' op weg naar de Zwitserse Alpen, die we bewonderen vanuit de Bernina Express. Credits: Gerben van Ommen.

25-jarig jubileum 'Rail Away' in 2021

Lees ook: Hartmut Ewert, piloot en 'huiscomponist' van 'Rail Away'
Lees ook: Hartmut Ewert, piloot en 'huiscomponist' van 'Rail Away'

Kijk voor meer informatie over de nieuwe afleveringen en het naderende jubileum van Rail Away op Facebook, Instagram en YouTube

Rail Away - nieuwe afleveringen

• Maandag 28 december – Duitsland: Freiburg – Titisee – Donaueschingen
Wie Schwarzwald zegt, zegt niet alleen koekoeksklok en Schwarzwälder Kirschtorte, maar ook: prachtige spoorroutes. Deze zomerse aflevering begint in het mooie Freiburg (waar onze landgenoot Erasmus jaren woonde) en voert langs de populaire Titisee.
20.05 uur, NPO 2

• Dinsdag 29 december – Italië: Rovereto – Trento - Borgo Valsugana
De Italiaanse provincie Trentino is gelegen tussen het blauwe Gardameer en de indrukwekkende Dolomieten. In deze regio kunnen we niet om het bekende meer en de zuidflank van de Alpen heen. We vervolgen onze route via Trento langs kastelen en meren naar Borgo Valsugana.
20.05 uur, NPO 2 

• Woensdag 30 december - Frankrijk: Ligne des Hirondelles: Dole – Saint-Claude 
Al veel Rail Away-kijkers attendeerden de programmamaker op La Ligne des Hirondelles (de Zwaluwenlijn). We reizen via een van de mooiste spoorlijnen van Frankrijk, die de Jura doorkruist. We gaan aan boord in Dole (de geboortestad van Louis Pasteur) en klimmen gestaag omhoog. 
20.05 uur, NPO 2

• Donderdag 31 december – Zwitserland (1): Scuol – St. Moritz – Corviglia 
De eerste van twee bijzondere sneeuwafleveringen door het Engadinerdal in Zwitsersland. De reis begint tijdens een sneeuwstorm in Scuol. De route gaat naar het bekende skioord St. Moritz. Daar pakken we een kabeltrein, die de reiziger op grote hoogte afzet in de sneeuw.
20.05 uur, NPO 2

• Maandag 4 januari – Zwitserland (2): Bernina Express: Tirano - Pontresina - Muottas Muragl
De tweede aflevering begint in Tirano (Italië), waarna we Zwitserland binnenrijden. Als de Bernina-Express op 2000 meter hoogte aankomt, wordt duidelijk waarom deze route op de werelderfgoed lijst van Unesco staat. Onderweg trekt een witte wereld aan de reizigers voorbij. 
20.10 uur, NPO 2

Beeld: Gerben van Ommen

Geschreven door

Bart van Delen

--:--