Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe app voor kerken in de maak

Je kerk bij de hand met je smartphone

Nu je voor vrijwel alles een app kunt downloaden, kan de kerk niet achterblijven. Dat dacht Henrik Wienen (32) van de start-up Donkey Mobile, die met een groep creatieve, jonge collega’s een speciale app ontwikkelt. “We willen een gepersonaliseerde ervaring bieden aan iedereen in de kerk.”

Deel:

Tweeënhalf jaar geleden startte Henrik met zijn bedrijf Donkey Mobile. Voordat hij begon met de ontwikkeling van de kerk-app, verkocht hij apps voor grote kledingbedrijven en reisde hij de hele wereld over. “Zelfs in New York gebruikten mensen onze apps! Elke app die wij verkochten, zag er anders uit, maar onder de motorkap waren ze precies hetzelfde. Daar zag ik een parallel met kerken: ook die lijken eigenlijk heel veel op elkaar.”

Verbinding zoeken

In contact blijven met gemeenteleden, kerkdiensten afspelen of jeugdgroepen eenvoudig bereiken: dat zijn allemaal dingen die veel kerken willen en die je prima met een app kunt realiseren, stelt Henrik. “Vanuit die gedachte zijn we nu met vijf enthousiaste jongeren hard bezig om onze kerk-app te ontwikkelen.”

Een belangrijk doel van de app is verbinding creëren tussen jongeren en ouderen. Henrik merkte in zijn eigen gemeente hoe belangrijk dat is. “Als ik hoorde dat mevrouw Van Zetten van de trap was gevallen, had ik geen flauw idee wie dat was. Met onze app is het heel makkelijk om haar op te zoeken en een berichtje te sturen.”

Als ik hoorde dat mevrouw Van Zetten van de trap was gevallen, had ik geen flauw idee wie dat was

Bijna ontroerend

Het jonge team achter de app vindt het belangrijk dat een kerk onderlinge betrokkenheid creëert. “We hebben een enquête gehouden onder honderden kerkgangers. Van jong tot oud en uit allerlei verschillende denominaties. We gaven ze één open vraag: ‘Waarvoor zou je meer aandacht willen in de kerk?’ Het was bijna ontroerend om te zien dat vrijwel iedereen die betrokkenheid op elkaar belangrijk vond.”

Lees ook: Online platform MOVE brengt de kerk naar jongeren
Lees ook: Online platform MOVE brengt de kerk naar jongeren

Kracht van mobiel

“Daarnaast willen we een gepersonaliseerde ervaring bieden aan iedereen in de kerk, want jongeren kunnen de gemeente heel anders beleven dan ouderen. Nieuws van binnen en buiten de kerk, speciaal afgestemd voor jou als een soort Instagram-tijdlijn in de app,” vertelt Henrik.

De komende tijd zal hij samen met zijn collega’s de app uitbrengen voor verschillende kerken. “Even geen vakantie, maar doorstoten naar de release van de app in september. Zoals veel jongeren allang weten, kun je tegenwoordig niet meer om de kracht van mobiel heen. Hopelijk kunnen we met deze app daar veel kerken van overtuigen.”

Tekst: Aline Boele

--:--