Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe podcast 'Graceland Op Adem'

‘Neem tijd voor God met ademoefeningen’

Focus eens op je ademhaling: is die traag of gehaast? En voel je je gestrest of ontspannen? Ademtrainer Jan Verduijn deelt in de podcast Graceland Op Adem twintig christelijke ademmeditaties, om mensen te helpen tot rust te komen. “Door ademoefeningen kun je beter luisteren naar God.”

Deel:

Na het verlies van zijn vrouw in 2016 was Jan lichamelijk en geestelijk gebroken. Het gemis lag als een zware deken over hem heen en onttrok alle kleur uit zijn leven. “Elke dag werd een gevecht, waarbij ik worstelde met de vraag: waarom? Ik voelde bovendien geen verbinding meer met God.”

Tot hij op een dag het Jezusgebed ontdekte – een standaardgebed uit het oosterse christendom – dat hij op de in- en uitademing van zijn ademhaling bad, net zoals eeuwen geleden de monniken deden. Het bleek de sleutel tot een hernieuwde relatie met God. “Door bewust mijn ademhaling te ervaren, is Hij heel dichtbij, want elke ademhaling is een geschenk van Hem. Zo kan ik in een ontspannen toestand met God in gesprek gaan.”

Bidden op je ademhaling; dat klinkt wat zweverig.

“Ademhaling komt veel voor in de Bijbel. In het Bijbelboek Genesis bijvoorbeeld lees je dat God zijn levensadem in de neus van de mens blaast. En Gods geest zweeft over de aarde: het Hebreeuwse woord voor geest is ‘ruach’ en betekent ook ‘adem’. Ons leven is mogelijk door Gods adem, en we staan met onze ziel in verbinding met Hem door zijn levensadem.”

Wat is het doel van de podcast?

“Mensen helpen tot rust te komen en te vertragen in de snelle wereld waarin we leven. De podcast biedt de mogelijkheid dagelijks een moment tijd te nemen voor God, door middel van korte afleveringen met elk een ander thema en in totaal vijf verschillende ademoefeningen. God kan je helpen fijner, gezonder en gelukkiger te leven. Maar veel mensen hebben moeite de aandacht bij bijvoorbeeld bidden te houden. Als je eerst met een ademoefening de rust vindt, is het gemakkelijker in stilte te bidden en te luisteren naar God.”

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Waarom is goed ademen belangrijk?

“Onze ademhaling heeft een directe impact op onze lichamelijke gezondheid. We zijn drukke mensen, dus we hebben de neiging snel adem te halen. Dit brengt je lijf – vaak onbewust – in een gespannen toestand. Dat kost veel energie, waardoor je sneller moe wordt. Met rustig ademen communiceer je naar je lichaam dat je mag ontspannen. Een aantal keer per dag bewust door je neus ademhalen – al is het maar een paar minuten – heeft al veel lichamelijke voordelen.”

Welke ademoefening kan de lezer nú doen?

“Adem drie tellen in door je neus, langzaam richting je buik. Dan blaas je zes tellen uit door je mond waarbij je je lippen iets tuit. Als je dat bijvoorbeeld twee minuten doet, zul je al ontspannen. Ik doe ’m vaak als ik gespannen ben en wil bidden of Bijbellezen. Als je nog te snel ademt, of als je de rustige ademhaling forceert, is het belangrijk te starten vanuit je ademhaling zoals die is en dan te oefenen in het vertragen. Het is ook een oefening in geduld en vertrouwen.”

'Graceland Op Adem'

De podcast Graceland Op Adem is een samenwerking van het Graceland Festival en de christelijke community Op Adem. Beluister alle twintig afleveringen nu op Spotify.

Geschreven door

Anouk van de Schootbrugge

--:--